Utvrditi da li su Happy, Pink M i RTS1 omalovažavali pripadnike crnogorske nacionalnosti
ilustracija

Utvrditi da li su Happy, Pink M i RTS1 omalovažavali pripadnike crnogorske nacionalnosti

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) tražiće od nadležnog Regulatornog tijela u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti televizija Happy, Pink M i RTS1, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama.

Savjet će, kako je saopšteno, od sprskog Regulatornog tijela za elektronske medije tražiti da prema emiterima tih televizijskih programa preduzme adekvatne mjere.

Navodi se da SAEM pokreće proceduru jer je uočio da se u sadržajima tih emitera koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom.

„Kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“, dodaje se u saopštenju.

Iz SAEM-a podsjećaju da je Konvencijom i Direktivom propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, niti sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

„Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih tim međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da očekuju da će Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji, u skladu sa dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok.

Na taj način bi se, smatraju u Savjetu, doprinijelo promociji i efikasnoj primjeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana u našim državama.

„Ukoliko se i nakon isteka pomenutog roka nastavi kršenje pomenutih medijskih standarda, Savjet će preduzeti mjere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.