Uz pjesmu obilježen praznik koji je nadživio državu koju slavi

Bjelopoljci žive ideju bratstva i jedinstva (VIDEO)

U Bijelom Polju je sinoć kako i dolikuje proslavljen Dan Republike, 29. novembar uz partizanske pjesme, pjesme domovini, slobodi, pionirsku zakletvu, kozaračko kolo...

Drugu godinu za redom NVO "Muzička baština" u saradnji sa JU Centar za kulturu organizovala je ovaj koncert koji su ovaj put podržali Turistička organizacija BP, Gimnazija "Miloje Dobrašinović", OŠ "Pavle Žižić" i preduzetnik Hasan Ramović.

Gradski hor, članovi KUDa Tekstilac, solisti i publika vratili su se u neka prošla vremena i pokazali da neke vrijednosti ne blijede.

 Spektakularno veče puno emocija pred prepunom salom Centra za kulturu. Bjelopoljci su još jednom pokazali da je jedinstvo ponos grada, kaže Almir Martinović iz Muzičke baštine.

"Naši sugrađani su svojim prisustvom potvrdili da žive ideju bratstva i jedinstva, ideju slobode i mira, zahvalnost i izražavaju poštovanje prema ljudima koji su u Narodnooslobodilačkoj borbi dali svoje živote za slobodu i mir u kojem mi danas živimo", kazao je Martinović zahvaljujući publici i svim izvođačima na sjajnom druženju.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević kazao je da koncert šalje još jednom jednu veliku poruku da slobodarsko Bijelo Polje i dalje čvrsto stoji na idejama antifašizma i idejama zajedničkog života.

"Na idejama međusobnog uvažavanja i poštovanja, idejama čovjekoljublja i humanosti i da će na toj ideji vječno ostati, ne zato što je to civilizacijska vrijednost i civilizacijski iskorak, već zato što samo na taj način naše Bijelo Polje i naša Crna Gora mogu opstati. I zato je obaveza da sve ono vrijedno u nama utkamo zajedno i u naše Bijelo Polje i našu Crnu Goru za dobro svih nas. A sa tom idejom i započinjemo i završavamo koncert", kazao je Kovačević.

 

Gradonačelnik Petar Smolović izrazio je žaljenje što zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje programu, koji kako je istakao, sve nas podsjeća na antifašističku borbu i tradiciju, naših naroda i narodnosti.

“Zato smatram da pjesme koje slave borbu crnogorskih i jugoslovenskih besmrtnika, koji su položili živote za slobodu, predstavljaju svojevrsnu kulturnu baštinu koju moramo njegovati i čuvati” – poručio je on u pismu organizatorima.

Praznik koji je nadživio državu koju slavi

29. novembra prije 76 godina održano Drugo zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije AVNOJ u Jajcu, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije.

Posle Drugog svjetskog rata, u Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao državni praznik, Dan Republike.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Ostao je u sećanju generacija koje su ga slavile, podsećajući na neradne dane, polaganje zakletve, plave kape i crvene marame.

Zbog opšte euforije koja je pratila ovaj dan, slavili su ga i oni koji nisu bili veliki ljubitelji Tita i socijalizma. Slave ga i danas.

 


 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.