Uspješni probni 19-satni let od Londona do Sidneja

Uspješni probni 19-satni let od Londona do Sidneja

Vodeći australijski avio prevoznik Kvantas (Qantas), mjesec dana nakon rekordno dugog leta između Njujorka i Sidneja, uspješno je izveo probni 19-satni let od Londona do Sidneja.

Za let od 17.750 kilometara od Londona do Sidneja trebalo je 19 sati i 19 minuta, objavio je Kvantas na Tviteru.

U avionu su bila 52 putnika i članova posade a avion je u trenutku slijetanja imao goriva za još sat i 45 minuta leta.

Kvantas QF 7879 poletio je s londonskog Hitroa u četvrtak ujutro i u petak u podne sletio na aerpdrom Kingsford Smit u Sidneju.

Put dug gotovo 17.800 kilometara drugi je najduži let Kvantasa u okviru naučnog istraživanja smanjivanja uticaja promjene vremenskih zona na putnike, kao i proučavanja mogućnosti poboljšavanja zdravlja posade.

Kvantas je za potrebe probnog leta preuredio novi Boeing 787-9 Dreamliner kako bi primio maksimalnu količinu goriva i ograničio je broj putnika i prtljaga, što omogućuje da se tako dugi let obavi bez dodatnih slijetanja radi točenja goriva.

Kvantas je počeo da leti između Londona i Sidneja 1947. godine i tada je trebalo pet dana za taj put koji je uključio šest dodatnih slijetanja.

Prošle godine je pokrenuo liniju Pert - London, jedinu direktnu vezu Australije i Evrope za koju je potrebno 17 sati leta.

Najduži let trenutno drži Singapur Erlajnz od Singapura do Njujorka, koji traje 18,5 sati.

HINA/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.