Bečić:  Mi smo opozicioni blok za poštene izbore
Sa pressa

Bečić: Mi smo opozicioni blok za poštene izbore

Danas je u prostorijama Demokratske Crne Gore, održana zajednička press konferencija Demokrata, DEMOS-a i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, sa koje je javnosti prezentovan dio do sada kreiranih i normiranih rješenja za prve fer, slobodne i demokratske izbore u Crnoj Gori.

„Mi smo u sastavu opozicionih snaga koje rade u Odboru i pokušavaju da izbore rezultate u reformi izbornog zakonodavstva i uslova. Željeli smo da sa svim opozicionim snagama budemo u Odboru respektujući izbore svih. Nama je jasno da DPS nastoji da čitav ovaj rad koji ima visoki publicitet ne dođe do rezultata i da se preseli odgovornost na opoziciju. Mi ne smjemo dozvoliti ni jedno ni drugo. Ako budu uporni u tome da ne žele dijalog i rezultate u pravom smislu te riječi izvjesno ćemo pokazati javnosti da se mi zalažmo na jedan ozbiljan i argumentovan način", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 Lekić je saopštio i da je opozicija za dijalog, ali ne za, kako je rekao, fingirani dijalog.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, istakao je da su osnovni ciljevi opozicije prihvatljivi izborni uslovi i promjena ambijenta za izbornu utakmicu, jer je samo tako moguće ostvariti demokratske promjene. „Kome odgovara ovakvo stanje?“ – pitao je Rudović sve one koji napadaju predstavnike opozicije u Odboru, konstatujući da aktuelno stanje odgovara isključivo DPS-u i svima onima koji politiku doživljavaju kao jeftin teatar ili cirkus, kojim miniraju i odlažu neminovne promjene.

Poslanik Rudović je komentarisao medijsku oblast reformi izbornog zakonodavstva, ističući da je ostvarena komunikacija i koordinacija sa predstavnicima medija i NVO koje se bave medijima, pa su predlozi opozicije u najvećem dijelu usklađeni sa predstavnicima civilnog društva koji su bili spremni na saradnju.

Jedan od najvažnijih poglavlja novog Zakona o medijima je Fond za medijski pluralizam, istakao je Rudović dodajući da su predlozi opozicije i zahtjevi u tom poglavlju da iznos za Fond bude mnogo veći nego što predlaže trenutna vlast – 0,08 BDP-a za prethodnu godinu, što je oko 4 miliona eura.

„Novac iz tog fonda bi se koristio za podršku medijima koji su sprmeni da se bave gorućim problemima društva - korupcija i kriminal, sa ciljem da i na taj način brže ostvarimo glavni cilj - vladavinu prava. Zato smo kao kriterijume za korišćenje sredstava Fonda naveli objavljivanje sadržaja koji su značajni za: proces evropskih integracija Crne Gore (generalno i/ili po pregovaračkim poglavljima); razvoj istraživačkog novinarstva i medijskog profesionalizma i slično” – rekao je Rudović. 

“Što se tiče Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, predlažemo povećanje broja članova sa 9 na 13 - više predstavnika iz civilnog društva i mnogo strožije kriterijume za NVO da kandiduju članove Savjeta. Jasno je da je cilj da samo relevantne NVO mogu predlagati članove upravljačkog tijela RTCG, kako se ne bi desilo da vlast zloupotrebljava propise da imenuje DPS vojnike zakamuflirane kao kandidate civilnog društva“ – saopštio je Rudović navodeći i konkretne uslove za NVO kao predlagača.
Poslanik Rudović je na kraju oštro kritikovao današnju odluku Vlade Crne Gore da uputi Skupštini Crne Gore predlog Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, ocjenjujući takav potez kao drzak.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da je press konferencija upravo prilika da se sumira šta je za veoma kratko vijeme od početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva urađeno i procesuirano. 

„Mi ovdje smo se dogovorili, mi imamo zajedničku strategiju, mi smo opozicioni blok za poštene izbore, mi smo opozicioni predstavnici koji se nijesu opredijelili da vode alibi i populističku politiku, da bježe od rješenja, od teških procesa, da sve kritikuju a da ništa ne nude, već smo na jedan odgovoran i ozbiljan način pristupili borbi za poštene izbore, aktivno radeći u Odboru i svakodnevno proizvodeći rješenja. Prvo smo morali da jedan Odbor koji godinu dana nije ništa radio, uvedemo u legalne tokove i donosemo Pravilnik o radu i Odluku o obrazovanju radnih odbora, tako da Odbor i formalno i suštinski radi tek nekih nepunih mjesec dana“ – rekao je Bečić.

Bečić je istakao da su Demokrate za svega mjesec dana, radeći svakodnevno, proizvele, procesuirale i prezentovale preko 100 rješenja za poštene izbore.

„Između ostalog, predložili smo i tražimo:  uvođenje generalnih lokalnih izbora i njihovo održavanje u jednom danu kako bi onemogućili demotivaciju i umaranje birača, kao i protivpravnu koncetraciju moći na jednom mjestu; eliminisanje flomastera, kvadratića i trouglića glasanjem otiskom pečata a ne olovkom i uvođenejm neprovidnih glasačkih listića; čišćenje biračkog spiska uz pomoć uvođenja fotografije kao dijela biračkog spiska, uparivanja svih registara, eliminisanja bb adresa iz biračkog spiska i olakšavanja postupka terenske provjere sumnjivih birača; uvođene identifikacije birača otiskom prsta i postojanjem direktne veze između bm i centralne baze, kako bi eliminisali duple glasove, fantom birače i lažne lične karte; izbor reformisanog i kredibilnog DIK-a i ASKa, uz oduzimanje nadležnosti za vođenje biračkog spsika MUP-u i dodjeljivanje istih reformisanom i kredibilnom DIK-u; Eliminisanje fantomskih izbornih lista uvođenjem ovjere potpisa i polaganjem depozita ukidanje gotovinskog poslovanja i donacija političkih subjekata i kriminalizovanje nelegalnog finansiranja,zabranu isplaćivanja socijalnih davanja iz budžetske rezerve u izbornoj godini", nabrojao je dio rješenja Demokrata Bečić i dodao da su ovo samo neka od rješenja koja vode slobodnim i fer izborima i da je sve nabrojano upravo razlog za strah, nervozu i konstantne pokušaje opstrukcije i blokade rada Odbora.

On je dodao da će predložiti još rješenja te da im je jedini partner međunarodna zajednica  koja je zainteresovana za sveobuhvatne izborne reforme.

Lider Demokrata je rekao da se nagledao alternativa od gospodina Predraga Bulatovićа i onih koji ga kopiraju za ovih trideset godina, i one, kazao je, imaju za cilj zadržavanje statusa vječite opozicije i borbu za koji opozicioni glas više.

"Mi imamo druge ciljeve, nama je cilj da u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom dođemo do poštenih izbora, da pobijedimo na tim izborima, promijenimo vlast, preuzmemo vlast i krenemo da ekonomski, moralno i pravno oporavljamo našu Crnu Goru“ – zaključio je predsjednik Demokrata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.