Novljanin osvojio prvo mjesto na 14. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike
Foto:Privatna arhiva

Veliki uspjeh Toma Gavrića

Novljanin osvojio prvo mjesto na 14. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

Herceg Novi je još jednom na tronu, zahvaljujući mladom studentu elektrotehnike Tomi Gavriću. On je osvojio prvo mjesto na 14. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike, koja je nedavno održana u Jerevanu. Njegov uspjeh ponos je njegove porodice ali i svih u gradu iz kojeg je krenuo u osvajanje svjetskih odličja.

Organizator olimpijade je američka kompanija Synopsys, u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE. Tomin uspjeh, kao studenta IV godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, je utoliko veći jer je na takmičenju bio jedan od najmlađih, a ostvario je najbolji rezultat.

"Bio sam presrećan kada sam saznao da sam prvi. Samo jedan učesnik je bio mlađi od mene, većinom su učestvovali studenti master i doktorskih studija, starosti do 30 godina. Nisam bio siguran kakve su mi šanse jer sam još na osnovnim studijama. Bio sam zadovoljan kako sam odradio takmičenje, ali do tog trenutka proglašenja, ništa nisam znao. Kada su izgovorili moje ime – bio je to izuzetan trenutak"- kazao je za Radio Herceg Novi Toma Gavrić.

Učesnici takmičenja se mjenjaju svake godine, a ovog puta znanje su odmjerili takmičari iz Argentine, Jermenije, Bjelorusije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Egipta, Gruzije, Njemačke, Irana, Jordana, Filipina, Poljske, Rusije, Saudijske Arabije, Srbije, UAE, Ukrajine, Urugvaja, SAD, Velike Britanije i Vijetnama.

"Takmičenje se održava u dvije faze, prva u matičnoj državi u kojoj se nalazi fakultet, a pobjednici odlaze na finalno svjetsko takmičenje gdje predstavljaju svoj fakultet. Prva faza podrazumjeva tridesetak zadataka na zaokruživanje, a u drugoj je isti broj zadataka ali težih, ima dosta da se radi. Takmičenje traje četiri sata bez pauze. Oblasti koje obuhvata nisu vezane samo za elektroniku, već ima i matematike i programiranja te je potrebno sveobuhvatno znanje da bi se moglo takmičiti kako treba"  kazao je Gavrić i dodao:

"Najteže je možda bila digitalna elektronika, u tom dijelu je bilo najviše zadataka ali sam i najzadovoljniji kako sam to uradio. To su zadaci razmišljanja i povezivanja, nisu sa jednim već sa više rješenja koje sami kreiramo, tako da ima boljih i lošijih rješenja. Niko od nas, kada to uradimo, nije siguran da li je sto posto ispravno i tačno", kazao je Toma Gavrić.

Planira, kako je kazao, da aplicira za master na nekom od fakulteta u zapadnoj Evropi ili Americi.

"Našao sam nekoliko koji su mi interesantni. Oni su veoma teški za upisati, ali sam zadovoljan rezultatima na osnovnim studijama, tako da mislim da imam šansu za dalji proces apliciranja. Za par mjeseci ću više znati gdje ću i šta mi slijedi dalje", istakao je Gavrić.

Radio Herceg Novi

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.