Plenković: Žalim zbog neotvaranja pregovora s Albanijom i Sj. Makedonijom, ali će te države kadtad ući u EU
Andrej Plenković

Plenković: Žalim zbog neotvaranja pregovora s Albanijom i Sj. Makedonijom, ali će te države kadtad ući u EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u razgovoru za kanal France 24 rekao je kako žali zbog odluke Evropskog savjeta da se ne otvore pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, ali i da će te države kadtad ući u EU.

Evropski čelnici ranije nijesu uspjeli da dođu do potrebne jednoglasne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, usprkos preporuci Evropske komisije da se to učini.

Plenković je ponovio razočaranje tom odlukom, istakavši kako su dvije zemlje to zaslužile zbog reformi koje su sprovele i zbog kriterijuma koje je Evropska komisija postavila i koje su zadovoljile.

Posebno žali što je to bio slučaj kod Sjeverne Makedonije koja je "promijenila ime i ustav i dotakla pitanje nacionalnog identiteta", a "15 mjeseci kasnije nema odluke o otvaranju pregovora".

"Moramo razlikovati početak tog procesa od njegovog kraja. To je veoma dug, težak i strukturiran proces", poručio je Plenković, prenosi HRT.

Mediji su pisali kako se otvaranju pregovora usprotivila Francuska, a novinarka France 24 je ustvrdila kako je Pariz poručio da u tome nije bio sam, pa ju je zanimalo koje države dijele njeno mišljenje.

"Nije na meni da to otkrivam", odgovorio je Plenković, ali i istakao da su njihovi argumenti bili "globalniji" te su bili vezani za opšte funkcionisanje EU, poput "budžetskih ograničenja" ili "procesa donošenja odluka".

No poručio je kako su Sjeverna Makedonija i Albanija okružene EU te da će prije ili kasnije ući u taj savez, a da će neodlučnost Evrope pružiti priliku drugim svjetskim silama da budu uticajnije u tim zemljama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.