Popadić: Rezultati proizvodnje bolji nego lani
Rudnik uglja u Pljevljima

Popadić: Rezultati proizvodnje bolji nego lani

Rudnik uglja u Pljevljima od početka godine bilježi bolje rezultate u odnosu na godinu ranije. Direktor Slavoljub Popadić za kaže da će naredne godine zbog ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja doći do zastoja u isporuci uglja ali da to neće negativno uticati na poslovanje Rudnika.

"Rudnik uglja ostavruje zacrtane planove. Ugalj se na vrijeme isporučuje  Termolekrenii, ali i svim ostalim dobavljačima. Prodaja je veća nego lani", kazao je popadić za Novu M.

Ističući da su rezultati proizvodnje bolji nego u prethodnoj godini za nekih tri odsto, tako da je na kraju septembra postignto milion 120.000 tona uglja pošto je za nekih tri odsto više nego u prethodnoj godini.

"Ta raspodjela od tri odsto je ostala I prema TE i prema širokoj potrošnji. Posebno ističem trend rasta prodaje na tržištu široke potrošnje koji je u ovih prvih devet mjeseci zabilježio taj trend od tri odsto.Najviše uglja, standardno, isporučuje se Termoelktreni. Rezultati koji su ostvareni od početka godine pokazatelj su da Rudnik uglja stabilno posluje. Za očekivati je da će dobit nakraju trećeg kvartala biti negdje oko šest miliona što je za oko 20 odsto bolje nego u prethodnoj godini", pojanio je Popadić.

Navodeći da će u prvoj polovini naredne godine početi ekološka rekonstrukcija prvog bloka Termoelektrane  Pljevlja.

Procjene su, kaže Popadić, da velikih zastoja u isporuci uglja neće biti.

"Mi se nadamo da će ti zastoji biti na nivou projektovanih, nekih tri mjeseca na nivou godine. Bilo je nekih procjena da će u drugoj godini ekološke rekonstrukcije ti zahtjevi biti nešto duži. Mi smo zajedno sa Elektroprivredom razradili model finansiranja i funkcionisanja Rudnika u periodu ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE Pljevlja, tako da rudnik neće biti u problemima", rekao je on.

Popadić dodaje i da preduzeće na čijem je čelu redovno izmiruje obaveze po osnovu reprograma poreskog duga. On je sada ispod pet miliona eura, a redovno se plaćaju i tekuće obaveze.

"Bez problema vraćamo taj dug i on je značajno smanjen i biće isplaćen dinamikom koja je predviđena,  a ukoliko bude zahtjeva od države mi ćemo to isplatiti i u kraćem roku ali smatramo da je zajednički interes da rudnik dobro posluje i da se taj dio sredstava koji bi pošao u reprogram uloži u nabavku nove mehanizacije jer se time smanjuju troškovi, povećavaju prihodi i na kraju se povećava i PDV koji rudnih isplaćuje na kraju godine", zaključio je Popadić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.