Zadar: Ipak određen pritvor osumnjičenima za silovanje maloljetnice
Ilustracija

Zadar: Ipak određen pritvor osumnjičenima za silovanje maloljetnice

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru prihvatilo je žalbu tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvor petorici mladića osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice.

Hrvatski mediji javljaju da je u toku privođenje osumnjičenih, koje je istražni sudija nedavno pustio da se brane sa slobode, što je izazvalo negodovanje javnosti.

Večernji list navodi da je pritvor određen zbog mogućeg uticaja na svjedoke, opasnosti od uništavanja dokaza i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnjakinje iz okoline Zadra i puštanje osumnjičenih za silovanje da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i žrtva, izazvalo je burne reakcije javnosti.

Organizacije civilnog društva su za subotu u više gradova najavile proteste podrše žrtvama seksualnog nasilja pod nazivom "Pravda za djevojčice”.

Prema prijavi, osumnjičeni su silovanje snimili mobilnim telefonom, pa su snimcima žrtvu ucjenjivali godinu dana da bi od nje iznudili seksualne odnose, a ako na to ne pristane, prijetili su joj da će snimke poslati njenim roditeljima i prijateljima.

Istražni sudija koji je donio odluku o puštanju napadača na slobodu, u međuvremenu je otišao na bolovanje, a zbog tog slučaja je primio prijetnje i zatražio policijsku zaštitu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.