Britanski ministar: Članice NATO-a moraju da se suoče sa Rusijom kako se ne bi desilo što i u Crnoj Gori

"Pokušala da potkopa evropsku demokratiju "

Britanski ministar: Članice NATO-a moraju da se suoče sa Rusijom kako se ne bi desilo što i u Crnoj Gori

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvaoje zemlje članice NATO-a da objedine napore na suzbijanju prijetnji koje potiču od Rusije i izdvoje dva odsto iz svog budžeta za odbranu.

Rab je, govoreći na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Londonu, kazao da članice Alijanse moraju da se suoče sa Rusijom, kako se ne bi desilo što i u Crnoj Gori, kada je, kako je kazao, "Rusija pokušala da potkopa evropsku demokratiju u neispjelom pokušaju puča".

"Mi se moramo suočiti sa agresivnijom Rusijom. Onom koja otvoreno pokazuje očigledno nepoštovanje vladavine prava. Podsjetimo se, samo na trenutak, da to nije samo tehničko kršenje pravila. Rusija je upotrijebila silu da ilegalno anektira Krim. Izvela je sajber napade u Evropi. Rusija je nastojala da potkopa evropsku demokratiju, na primjer, u njenom neuspjelom pokušaju puča protiv Crne Gore. A ovaj obrazac ruskog ponašanja ne pokazuje znakove opadanja", rekao je Rab tokom sjednice PS NATO, prenosi Pobjeda.

Rab je kazao i da su u Britaniji pretrpjeli napad nervnim agensom, za koji odgovornost snosi Rusija, te da je zbog kršenja INF ugovora od strane Moske, došlo do prekida tog višedecenijskog sporazuma.

"Tako da želim biti jasan u vezi sa tim. Potreban nam je pristup koji poziva na mogućnost boljih odnosa sa Rusijom, ako i kada Rusija pokaže da je ozbiljna, voljna i sposobna da sarađuje u podršci međunarodnom pravu, a ne da je podriva", rekao je Rab.

NATO članice, dodao je britanski ministar, moraju biti jasno orjentisane na prilagođavanje "naših odbrambenih kapaciteta ruskoj agresiji, malignim aktivnostima i zloupotrebi međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima".

"Sada, naše konvencionalnije mjere uključuju borbenu grupu u Estoniji, povećanu podršku Gruziji i Ukrajini i naše prisustvo u regionu Crnog mora. Ali u ovom promjenljivom okruženju moramo gledati u budućnost, moramo se mijenjati sa njom. Rusija već pokazuje novu i inovativnu sajber prijetnju svojim nesmotrenim i neodgovornim aktivnostima", kazao je Rab.

Prema njegovim riječima, moćna kombinacija prijetnji, koja je danas prisutna, ne ostavlja prostor za zadovoljstvo.

"Zbog toga moramo da pozovemo sve zemlje, članice NATO-a da pojačaju svoj doprinos NATO i kolektivnoj odbrani. Prepoznajem napredak koji je postignut u podjeli tereta i svaka čast, ali danas smo u situaciji da samo osam saveznika izdvaja potrebna dva odsto za odbranu", kazao je Rab, ističući da će posvećenost Velike Britanije evropskoj bezbjednosti uvijek biti snažna, te da je Britanija druga članica NATO koja izdvaja najviše za odbranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.