Izbjeglička kriza, terorističke prijetnje i asimetrične složenosti bezbjednosnih rizika zahtijevaju regionalni odgovor

Crna Gora i Italija snažno opredijeljene za dalji razvoj ADRION inicijative

Izbjeglička kriza, terorističke prijetnje i asimetrične složenosti bezbjednosnih rizika zahtijevaju regionalni odgovor

Ministar odbrane Predrag Bošković, učestvovao je danas na sastanku ministara odbrane zemalja članica ADRION inicijative, koji se održao u Veneciji, u Italiji.

“Bezbjednosna slika Jadransko-Jonskog područja umnogome se razlikuje od vremena kada je formirana ADRION Inicijativa. Trenutna izbjeglička kriza, terorističke prijetnje i asimetrične složenosti bezbjednosnih rizika zahtijevaju regionalni odgovor koji podrazumijeva integraciju i saradnju svih subjekata u cilju povećanja pomorske bezbjednosti”, rekao je ministar Bošković. 

On je istakao značaj ove inicijative za Mornaricu Vojske Crne Gore, pogotovo na polju implementacije ciljeva sposobnosti i postizanja interoperabilnosti u okviru Adrion snaga.

“Zemlje članice Adrion inicijative uvijek mogu računati na Adrion snage, posebno u težim incidentima na moru, prirodnim i ekološki izazvanim katastrofama, kao i kod podrške i pružanja pomoći u humanitarnim operacijama“, istakao je Bošković.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ADRION inicijativa razvija upravo u pravcu udruživanja kapaciteta i unapređenja regionalnog odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se naša mora suočavaju, naglašavajući da samo otvorena i posvećena saradnja predstavlja ključ bolje zaštite Jadransko-Jonske oblasti.

Zemlje članice ADRION inicijative su, pored Crne Gore, Albanija, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija.

Na odvojenom sastanku sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Guerinijem, Bošković je saopštio da je Crna Gora posvećena pružanju podrške naporima međunarodne zajednice za projektovanjem stabilnosti, kao i doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. On je upoznao sagovornika sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske, posebno se osvrnuvši na projekte modernizacije odbrambenog sektora. Posebno je izdvojio angažman crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama, kao i značaj saradnje sa Republikom Italijom na ovom polju. 

7244788225265680609106478637821029219041280n

Ministar Guerini je naglasio da članstvo Crne Gore u NATO preporučuje našu zemlju kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, ali i pouzdanog partnera u uspostavljanju međunarodne bezbjednosti. Guerini je istakao spremnost za značajnije unapređenje bilateralne saradnje, ukazujući da upravo oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje, koje se može sprovesti kroz projekte od zajedničkog interesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.