Projekat Biblioteke za slijepe među deset najboljih u Evropi

Projekat Biblioteke za slijepe među deset najboljih u Evropi

Projekat Biblioteke za slijepe “Ljepote Crne Gore na dlanu” odabran je među deset najboljih, u okviru poziva Savjeta Evrope za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, koji se realizuje kao dio manifestacije Dani evropske baštine.

Drugi po redu Poziv za dostavljanje priča realizovan je širom Evrope aprila 2019. godine, a međunarodni žiri je od 80 prijavljenih priča izabrao deset, čija će realizacija biti finansirana sa iznosom od po 10,000€, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Projekat “Ljepote Crne Gore na Dlanu” baziran je na prezentaciji dvadeset istorijskih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča sa kratkom pričom o svakom predmetu. Cilj projekta je približavanje segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nijesu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori. Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristupu u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture.", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini je inicijativa koja se realizuje u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou. 

Poziv je bio namijenjen lokalnim zajednicama iz 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi koje su u poslednje tri godine organizovale makar jedan događaj u okviru Dana evropske baštine, dobitnicima Europa Nostra nagrade i lokalitetima kojima je dodijeljena Evropska oznaka za kulturnu baštinu (European Heritage Label).
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.