Veljko Miljonjić

Milonjić ocijenio

"Crna Gora principijelnom i jasnom spoljnom politikom zavrijedila kredibilitet u međunarodnoj zajednici"

Crna Gora je od obnove nezavisnosti principijelnom i jasnom spoljnom politikom zavrijedila kredibilitet u međunarodnoj zajednici, saopštio je vršilac dužnosti generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova, Veljko Milonjić.

Milonjić je u intervjuu agenciji MINA, kazao da Generalni direktorat obuhvata značajan dio spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, među kojima su integracije u međunarodne multilateralne organizacije i jačanje dobrosusjedskih odnosa, što nosi posebnu odgovornost i izazov.

Crna Gora, kako je naveo, od sljedeće godine preuzima predsjedavanje najvećom regionalnom, Centralno-evropskom inicijativom (CEI).

"Predsjedavanje će svakako biti u našem fokusu, uz naravno aktivan odnos prema obavezama u ostalim regionalnim inicijativama, ali i prema sistemu Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kao i svim ostalim multilateralnim platformama u kojima učestvujemo ili imamo status posmatrača", kazao je Milonjić.

On je podsjetio da je Crna Gora u ovoj godini završila veoma uspješno predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom.

Upitan da prokomentariše optužbe u vezi sa slučajem iz 2015. godine kada je u Bavarskoj uhapšen ugovoreni autoprevoznik iz Podgorice pod optužbom da je prevozio nedozvoljene supstance, a dok je on bio generalni konzul u Minhenu, Milonjić je poručio da je svako dovođenje njegovog imena u vezu sa tim optužbama opasna neistina.

"Ukoliko se nastavi davati povoda za to, dalju zaštitu svojih prava tražiću pred nadležnim organima", kazao je on.

Milonjić je rekao da taj slučaj ima policijski i sudski epilog i procesuiran je pred njemačkim državnim organima.

"Tokom četvorogodišnjeg mandata u Minhenu, sa ponosom sam obavljao povjerenu dužnost, istovremeno pružajući konzularno – pravnu zaštitu crnogorskim državljanima, pri čemu sam imao česte i sadržajne kontakte sa dijasporom i predstavnicima vlasti Savezne pokrajine Bavarske, stekao prijatelje sa kojima sam i danas u kontaktu", rekao je Milonjić.

Prema njegovim riječima, ekonomska i kulturna diplomatija svakako predstavlja prostor za međunarodnu ekonomsku i kulturnu afirmaciju Crne Gore. Ekonomski potencijali Crne Gore su, kako kaže, neupitni i o tome govori podatak da priliv stranih direktnih investicija od obnove nezavisnosti iznosi devet milijardi eura.

Kako je naveo, Crna Gora u kulturno-istorijskom smislu ima mnogo toga da ponudi, ali važno je da se izabere šta, na koji način i kojom dinamikom da se nudi. Važno je, kako je kazao, imati jednostavan, ali istovremeno efikasan sistem koji će doprinijeti međunarodnom brendiranju države.

On je podsjetio da su u prošloj godini, u saradnji sa partnerima u zemlji - resornim ministarstvima, državnim institucijama, Privrednom komorom i stranim investitorima, realizovali niz projekata.

Izdvojio je Montenegro Investment and Business Opportunities (MIBO), polugodišnji vodič u kojem se nalaze relevantne informacije za potencijalne investitore o mogućnostima poslovanja u Crnoj Gori. U domenu ekonomskog i kulturnog predstavljanja Crne Gore, realizovali su projekat "Dani Crne Gore u Zagrebu", u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Hrvatskoj i njihovim partnerima.

Milonjić je najavio da će naredni sličan projekat biti organizovan u septembru u Ljubljani. On je objasnio da pored ekonomsko – kulturnog, taj program ima i politički kontekst, jer afirmiše dobrosusjedsku i regionalnu saradnju.

"Takođe smo napravili i MVP Newsletter, tromjesečni informator za ciljne grupe u inostranstvu, koji će biti u prilici preko diplomatsko-konzularne mreže i počasnih konzula da dobiju informacije o spoljnopolitičkim, ekonomskim i kulturnim aktuelnostima", rekao je Milonjić.

Kako je dodao, značajan segment je i promocija crnogorske privrede "Business 2 Embassy", uključujući strane investitore koji kroz različite projekte u saradnji sa crnogorskim ambasadama predstavljaju Crnu Goru u inostranstvu.

Milonjić je kazao da je u pripremi osvrt na kulturnu diplomatiju Crne Gore, koji bi prije svega trebalo da posluži počasnim konzulima kao praktičan vodič kroz tradicionalnu i savremenu crnogorsku kulturu.

On je naveo da je Generalni direktorat za ekonomsku i kulturnu diplomatiju uključen u značajan dio aktivnosti u pripremi i realizaciji predstavljanja Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO Dubai 2020.

Generalni direktorat je takođe odgovoran i za oblast međunarodne razvojne i humanitarne saradnje.

"To je relativno novo područje u kojem se Crna Gora, prije svega zbog svog kontinuiranog sveukupnog napretka, sve više izdvaja kao zemlja koja iz pozicije primaoca donacija prelazi u klub zemalja koje svoju međunarodnu poziciju grade kroz pružanje pomoći zemljama koje su u razvoju", zaključio je Milonjić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.