Stanković još godinu dana na čelu Vrhovnog tužilaštva
Ivica Stanković

Do penzije

Stanković još godinu dana na čelu Vrhovnog tužilaštva

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca završen je juče, ali iz Tužilačkog savjeta nijesu odgovorili koliko se kandidata prijavilo i ko su oni, dok je više izvora Pobjede, bliskih ovom tijelu, ispričalo da će na čelu tužilačke organizacije još godinu ostati aktuelni rukovodilac Ivica Stanković.

Pobjedi je rečeno da će se sa informacijom o prijavljenim kandidatima oglasiti tokom sedmice, nakon isteka još dva dana od zatvaranja konkursa, zbog prijava koje su, eventualno, upućene poštom.

Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je 7. avgusta i to dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića - 7. oktobra.

On će, međutim, kako tvrde izvori Pobjede, ostati na toj poziciji kao vršilac dužnosti još godinu, nakon čega stiče uslov za penziju.

Nezvanični sagovornici Pobjede objašnjavaju da je "jasno da parlament neće izabrati novog vrhovnog tužioca, s obzirom na uslove za izbor – dvotrećinska većina u parlamentu u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom“.

"Nijedan kandidat neće dobiti tu većinu, tako da će Stanković ostati v. d. još godinu“, kategorični su oni.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.