Zbog katastrofalnih požara u Amazoniji stižu donacije, Bolsonaro:Znam zašto šaljete novac, ne miješajte se

Zbog katastrofalnih požara u Amazoniji stižu donacije, Bolsonaro:Znam zašto šaljete novac, ne miješajte se

Katastrofalni požari koji haraju Amazonijom postali su predmet prepucavanja svjetskih političara.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se miješale u suverenitet Brazila.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim miješanjem.

"Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se miješali u naš suverenitet", rekao je Bolsonaro na Fejsbuku.

On je, međutim, prvi put iznio mogućnost da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare.

Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsjednika Brazila, koji je u vrijeme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvosječe da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osjećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svjetskog kiseonika zbog čega je često zovu "pluća planete".

Svjetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umjesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promjena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.