Foto: DCG

Bečić i "Odupri se"

"Vladu građanskog jedinstva treba formirati najkasnije do 1. decembra ove godine"

Nema izbora bez vlade građanskog jedinstva i to upravo na onaj način kako predviđa Sporazum za budućnost koji je potpisalo 39 poslanika opozicije, zajedno sa predstavnicima pokreta "Odupri se" - da jednu trećinu mjesta u Vladi zauzme opozicija, jednu trećinu DPS i jednu trećinu civilni sektor.

To je usaglašeno na sastanku predsjednika Demokrata Alekse Bečića i generalnog sekretara te partije Borisa Bogdanovića sa predstavnicima pokreta "Odupri se" Džemalom Perovićem, Omerom Šarkićem i Nikolom Grdinićem, saopštila je Demokratska Crna Gora.

"Pritom, kako i predviđa Sporazum premijer ne smije biti iz redova onih koji sada vrše vlast. Vladu građanskog jedinstva treba formirati najkasnije do 1. decembra 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se ističe, predsjednik Demokrata i "Odupri se" saglasili su se i da nema izbora bez primjene Briselskog plana koji predviđa da se konačno postigne saglasnost u vezi s pravilima za poštene izbore, ali daje i Odboru ključnu riječ za set medijskih zakona, set izbornih zakona, izbor novog Savjeta RTCG odmah nakon usvajanja novog zakona, novu Državnu izbornu komisiju (DIK), novu Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK), novu Agenciju za elektronske medije (AEM), specijalno parlamentarno tijelo za kontrolu predizbornog i izbornog procesa, novi Sudski savjet, sve lokalne izbore u jednom danu, dogovor o datumu parlamentarnih izbora, itd.

"Sagovornici su se saglasili i da u slučaju da DPS odbije ove uslove, treba pripremiti masovni građanski bunt i bojkotovati sve naredne izborne procese", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.