Na protestu u Hongkongu 1,7 miliona ljudi
Foto:Twiter

Na protestu u Hongkongu 1,7 miliona ljudi

Najmanje 1,7 miliona građana izašlo je danas na ulice Hongkonga, na još jedan u nizu masovnih prodemokratskih protesta, izjavili su organizatori skupa.

Organizator Građanskog fronta za ljudska prava Džimi Šen rekao je da u taj broj nisu uključeni demonstranti koji zbog prepreka u saobraćaju nisu mogli da dođu do Parka Viktorija, gdje je počeo današnji protest.

Očekuje se da današnji skup bude veći od junskog, kada su organizatori procijenili da su dva miliona ljudi bila na ulicama te autonomne kineske teritorije.

Policija za sada nije objavila procjenu broja učesnika današnjih demonstracija. Te procjene su po pravilu znatno niže od onih koje navode organizatori.

Organizatori protesta su naveli da je skup u potpunosti miran, što nije čest slučaj na demonstracijama u Hongkongu koje traju 10 nedelja. Demonstranti su na ranijim protestima blokirali puteve i bacali cigle, jaja i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovarala suzavcem i palicama.

Protestni pokret, između ostalog, zahtijeva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

 


 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.