Ministarstvo kulture podržalo organizaciju 33. Filmskog festivala HN – Montenegro film festivala

Ministarstvo kulture podržalo organizaciju 33. Filmskog festivala HN – Montenegro film festivala

Ministarstvo kulture ove će godine podržati organizaciju Filmskog festivala u Herceg Novom iznosom od 102.000 eura.

To je predviđeno Ugovorom o organizovanju i sufinansiranju 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film, koji su danas potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka JUK „Herceg Fest“ Gordana Krcunović i poslovni direktor pomenutog festivala mr Zoran Živković.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala iznosiće 170.000 eura, pri čemu će Ministarstvo kulture finansirati 60% ukupnog budžeta, a Opština Herceg Novi 40%.

"Montenegro film festival Herceg Novi je najveći filmski festival u Crnoj Gori, prepoznat i izvan granica naše države. Zbog umjetničkih osobenosti i produkcionih kapaciteta, 2008. godine je stekao status manifestacije od posebnog značaja za kulturu i realizuje se uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Danas je ovaj Festival postao nezaobilazna adresa ukrštanja stvaralačke sinergije sedme umjetnosti, prezentacije i promocije recentnog domaćeg, ali i inostranog filmskog stvaralaštva.

„Hercegnovski festival najznačajniji je međunarodni filmski program u Crnoj Gori, a uz to ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu. Stoga, vjerujem da je sasvim razumljiva naša orijentacija da u velikoj mjeri podržimo njegovu organizaciju, kako bismo zajedno napravili iskorak u svakom segmentu u odnosu na prethodna izdanja. Svakako, od posebnog značaja su i uspjesi naše kinematografije tokom prošle godine – tako da će predstojeći festival u Herceg Novom kao posebnu vrijednost donijeti najznačajnija domaća i koprodukcijska ostvarenja, naravno – uz kvalitetnu selekciju regionalnih i evropskih filmova“ – kazao je ministar Bogdanović nakon današnjeg potpisivanja Ugovora.

Tokom događaja, naglašeno je i kako Filmski festival Herceg Novi, izuzev popularizacije filma i umjetničkog stvaralaštva, bitno doprinosi i razvoju tog grada kao filmske i turističke destinacije. Iz tog razloga, zaključili su potpisnici dokumenta, u potpunosti postoji spremnost za zajednički rad kako bi smotra u Herceg Novom iz godine u godinu bila što značajnija – ne samo na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Okosnicu ovogodišnjeg glavnog filmskog programa Festivala, koji ćemo pratiti u ambijentu Kanli kule, čine najnovija ostvarenja crnogorskih autora, ili ostvarenja u kojima je naša država obezbijedila koprodukcioni status, kao i značajni evropski filmovi. U okviru selekcija Kino Evropa na tvrđavi Forte Mare će biti prikazana najnovija filmska ostvarenja iz Francuske, Njemačke, Belgije, Bugarske, Italije", saopšteno je.

Dvorana Park rezervisana je za ponoćne filmske projekcije, kao i za selekciju studentskog filma koja nam predstavlja najbolje radove studenata Cetinjske, Beogradske, Sarajevske i filmske akademije iz Skoplja.

Prema predlogu Savjeta Festivala, utvrđen je novi termin za selekciju dokumentarnog filma, koja će biti pripremljena za novembar 2019. godine, čime se obezbjeđuje kontiuirana godišnja prezentacija festivalskih sadržaja.

Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Herceg Novi, a izvršni producent je JUK Herceg fest i i trajaće od 01. do 07. avgusta 2019. godine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.