EU dodijelila dodatnih 3,6 miliona eura za pripremu investicija u digitalnu infrastrukturu i željeznicu
Foto: KEI

EU dodijelila dodatnih 3,6 miliona eura za pripremu investicija u digitalnu infrastrukturu i željeznicu

Evropska unija je Crnoj Gori dodijelila dodatnih 3,6 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za projekte kojima će biti ojačana infrastruktura u oblasti željezničkog saobraćaja i digitalnog sektora.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, dodatna sredstva odobrena su na dvadesetom sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Berlinu, u organizaciji Evropske komisije i Federalnog ministarstva finansija Njemačke.

Delegaciju Crne Gore na sastanku predvodila je zamjenica glavnog pregovarača - nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović. 

Projektom u iznosu od 3 miliona eura biće finansirana priprema glavnih projekata za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Golubovci-Bar, kao dijela željezničke linije Bar-Vrbnica koja je dio Glavne saobrćajne mreže EU.

Projektovanje će obuhvatiti sve elemente infrastrukture neophodne za efikasnije odvijanje saobraćaja i ispunjavanje standarda sigurnosti u skladu s pravilima utvrđenim na nivou EU. 

"Dodatno, Evropska unija je po prvi put podržala Crnu Goru u pripremi projektne dokumentacije za unapređenje infrastruktrure u digitalnom sektoru iznosom od 600.000 eura. Ova sredstva će biti utrošena na pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, idejnog rješenja i tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture neophodne za bolju pokrivenost internetom ruralnih i djelova Crne Gore koji trenutno nijesu u potpunosti pokriveni internetom", navodi se u saopštenju KEI.

Na sastanku su razmotrena i pitanja vezana za finansiranje infrastrukturnih projekata u regionu Zapadnog Balkana tokom naredne finansijske perspektive EU 2021-2027, uz potvrdu spremnosti EU da finansijski podrži države regiona u sprovođenju najvažnijih projekata i tokom ovog perioda. 

Predstavivši odobrene projekte, Glišević Đurović je potvrdila posvećenost Vlade nastavku saradnje sa Evropskom unijom i državama regiona u kontekstu Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao ključnog fonda za podršku projektima u okviru Berlinskog procesa.

"Kroz nastavak finansijske podrške za pripremu projekata kojima gradimo novu infrastrukturu Evropska unija na najbolji način potvrđuje evropsku perspektivu Crne Gore i regiona. Ulaganjem u oblasti saobraćajne, a posebno digitalne infrastrukture, Crna Gora dokazuje da prati i ulaže u nove tehnologije, sve u cilju intenziviranja ekonomskog rasta i razvoja društva u cjelini”, naglasila je Glišević Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.