Policijska akademija funkcionisaće  u okviru MUP-a
Foto: Ilustracija

Umjesto pod nadležnosti Ministarstva prosvjete

Policijska akademija funkcionisaće u okviru MUP-a

Vlada Crne Gore počela je proceduru kojom će konačno biti riješen formalnopravni status JU Viša stručna škola “Policijska akademija u Danilovgradu, koja će uskoro umjesto pod nadležnosti Ministarstva prosvjete funkcionisati u okrivu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovakvo rješenje zagovara već dvije pune godine u Evropska komisija koja je i najnovijem izvještaju istakla da još Policijska akademija funkcioniše u okviru Ministarstva prosvjete, iako su prepruke bile da se nadležnost nad ovom ustanovom prebaci na MUP, saznaju Dnevne novine.

Naime, policijska akademija je bila pod nadlženosti MUP-a do 2012. godine, kada je prešla da funkcioniše pod okrilje Ministarstva prosvjete, što se međutim odrazilo na sistem manjkavosti obuke i obrazovanja budućih policijskih službenika. Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz MUP-a, zaključkom Vlade Crne Gore od 25. aprila 2019. godine zaduženo je Ministarstvo prosvjete da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Vladi predloži rješenje kojim će se regulisati funkcionalnopravni status JU Viša stručna škola Policijska akademija u Danilovgradu.

“U tom smislu MUP je sačinio predmetnu informaciju, koju će uputiti na saglasnost Ministarstvu prosvjete kako bi takav predlog i formalno bio poslat Vladi na razmatranje”, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, ističu da je MUP više puta ukazivao na nedostatnosti postojećeg načina funkcionisanja Policijske akademije, van resora unutrašnjih poslova.

“Vlada je, na predlog MUP-a, usvojili Strategiju upravljanja ljudskim resursima u Upravi policije, koja je propoznala niz manjkavosti sistema obuka i obrazovanja, a kroz Akcioni plan za njeno sprovođenje predviđene su mjere da se takvo stanje reformiše”, ističu u MUP-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.