Tivat: Opština odlučna da zadrži
Brod Jadran

Tivat: Opština odlučna da zadrži "Jadran"

Uprkos činjenici da je Morsko Dobro prošle nedjelje izdalo u petogodišnji zakup tivatsku gradsku rivu Pine privatnoj kompaniji, Opština Tivat ostaje odlučna da zadrži školski brod Mornarice VCG – jedrenjak “Jadran” u tom gradu.

Nakon što je pristanište Pine izdato privatniku koji ćer ga ubuduće Morskom Dobru plaćati preko 58 hiljada eura godišnje, pojavila se opravdana zabrinutost da će to dovesti do odlaska “Jadrana” iz Tivta jer je teško vjerovati da će privatnik pristati na dosadašnje stanje da oko pola od zakupljenih 120 metara dužine opetrativne obele Pina, “izgubi” za naplatu ostalim brodovima koji bi tu željeli pristati, zato što se ovdje nalazi stalni vez “Jadrana”. Uz to, prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo odbrane je već počelo pripreme da se “Jadranu” nađe stalni novi vez u Baru, u dijelu tamošnje luke koji koristi Mornarica VCG i da se brod u dogledno vrijeme, iz Tivta preseli u Bar. Za Ministarstvo odbrane ta je opcija navodno, prihvatljivija iz logističkih razloga, a oni žele i da brod pojačano “drže na oku” posebno nakon nedavnog sakandaloznog i srećom, neuspjelog pokušaja kriminalnih grupa da “Jadran” iskoriste za međunarodni šverc narkotika. Iz lokalne uprave Tivta koja je do sada preko lokalnog Komunalnog preduzeća gazdovala sopstvenom gradskom rivom i pristaništem, međutim, tvrde da zvanično nemaju takvu najavu iz resora koji vodi ministar Predrag Bošković (DPS).

“Nemamo informaciju o namjeri izmještanja školskog broda “Jadran” iz Tivta.Opština Tivat nije promijenila odnos prema svojim obavezama iz povelje o bratimljenju sa školskim brodom “Jadran,  niti se odrekla inicijative da ovaj vrijedan i izuzetan jedrenjak boravi na vezu na Pinama.”- rečeno je za Boka News u Opštini.

“Jadran” inače, na Pinima isma stalni vez opd 2005. godine i jedina je to jedinica Mornarice VCG koja je ostala da bazira u Tivtu nakon što je 2007.ugašeno tivatsko vojno brodogradilište Arsenal. Predivni stari jedrenjak sudbinski je povezan sa Tivtom još od 16.jula 1933. kada je Tivat “Jadranu” bio prva luka u domovini u koju je uplovio ovaj tada novosagrađeni jedrnjak koji je te godine napravljen za Kraljevsku mornaricu Jugoslavije u Njemačkoj.

Grad Tivat i školski brod “Jadran” zvanično su pobratimi a povelja o bratimljenju svečano je potpisana je na Dan Opštine Tivat 21.novembra 2005. kada su na taj dokument parafe stavili tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš i tadašnji komadnat “Jadrana”, kapetan frigate Milenko Katić.

„Kao plod uspješne saradnje između grada Tivta i “Jadrana“ danas smo se okupili da to i ozvaničimo jer je ovaj brod već decenijama vezan sa Tivtom i postao je njegov simbol. Grad Tivat se obavezao da podrži sve manifestacije u vezi „Jadrana“ čiji će biti sponzor, a naš jedrenjak će zauzvrat podržati i učestvovati u svim manifestacijama od značaja za Tivat čiji simbol od danas ovaj brod zvanično postaje.“-kazao je na toj svečanosti komandant Mornarice, kontraadmiral Dragan Samardžić. Predajući plaketu, odnosno grb grada Tivta koji je od tada  stalno istaknut u oficirskom salonu „Jadrana“, komadantu broda kapetanu fregate Milenku Katiću, gradonačelnik Kankaraš je rekao da se činom bratimljenja „grad i brod koji zajedno žive više od sedamdeset godina, trajno vezuju“. Kankaraš je prethodno kod tadašnjeg Ministarstva odbrane SCG izdejstvovao da brod ostane u Tivtu uz obavezu  Opštine da „Jadranu“ obezbijedi stalan vez na reprezentativnom mjestu, odnosno na gradskoj rivi Pine, te besplatno snabdijevanje broda strujom i vodom.

JADRAN  u Tivtu

„Mi smatramo da je „Jadranu“ mjesto u Tivtu i učinićemo sve da on tu i ostane jer je tokom decenija ovaj brod postao nerazdvojni dio vizuelnog identiteta ove sredine, te prepoznatljiv simbol Tivta i njegove turističke ponude.“- kazao je 2005. Kankaraš. Taj aranžman traje već 14 godina a „Jadran“ je, u vrijeme kada ne izvršava svoje stalne zadatke na moru, naljepši ukras Tivta i jedna od glavnih turističkih atrakcija tog grada.

DAN OTVORENIH VRATA NA „JADRANU“ U PETAK

Turistička organizacija Tivat i Mornarica Crne Gore prirediće u petak 28.maja sa početkom u 10 sati,  “Dan otvorenih vrata” na školskom brodu ,,Jadran”.

“Svi posjetioci će moći tog dana da obiđu brod, čuju o istorijatu broda i upoznaju se sa pomorskom opremom koja se koristi na ŠB ,,Jadran”. Brod će biti otvoren za javnost do 20h”- saopšteno je juče iz TO Tivat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.