Joanikije: Nijedan neprijatelj nije oduzimao naše svetinje
Joanikije

Joanikije: Nijedan neprijatelj nije oduzimao naše svetinje

Episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije, besjedeći na Vidovdanskim večerima u Zatonu kod Bijelog Polja, pred crkvom Svetog Jovana Krstitelja i Preteče kazao je kako prenose "Novosti" da "takvu pošast, kakva je danas u Crnoj Gori nismo doživjeli ni od jednog neprijatelja u istoriji, jer nijedan neprijatelj nije oduzimao naše svetinje".

"Bilo je rušenja svetinja i stradanja, ali nijedna okupatorska vlast nije preknjižila naše svetinje na bilo koju državu, nego su bile i ostale Božji domovi. Ono što je bilo ostaje i niko nije htio sebi da prisvoji. U ovom vremenu imamo taj grdni naum, da ono što je božije, Bogu posvećeno i što je crkveno i sveto, da neka vlast, i to ateistička vlast i partijska pamet, sa svim svojim ograničenjima i fanatizmom hoće da preuzme i da raspolažu kako oni znaju da raspolažu",kazao je Joanikije u svojoj besjedi.

On je odgovorio na "brigu vlasti o zaštiti kulturnih dobara u Crnoj Gori".

"Bilo bi bolje da narodu daju odgovor na pitanje šta je sa pokradenim kulturnim blagom iz cetinjskih muzeja, ko ih je opljačkao i gdje je završilo. Nestalo je više od 2.000 kulturnih dobara. Naša vlast ćuti kao zalivena i nije dala odgovor šta je bilo sa tim kulturnim dobrima. Šta je bilo sa tim kulturnim dobrom, ko ih je popljačkao i gdje su završila", pitao je Joanikije.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.