CKM: Političari iz Srbije da se prema Crnoj Gori ophode kao Vučić
Foto: CKM

"Poruke mržnje i šovinizma nijesu dobre sa koje god strane dolazile"

CKM: Političari iz Srbije da se prema Crnoj Gori ophode kao Vučić

Crnogorska kulturna mreža (CKM) apelovala je na političare iz Srbije da ne šire mržnju i podjele između dva bliska naroda, te da slijede primjer predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se, kako navode iz ove NVO, na dostojanstven i ljudski način obraća prema Crnoj Gori.

Iz CKM-a su naveli da gospoda koja se oglašavaju govorom mržnje i šovinizma bi trebalo da znaju da su odnosi građana Crne Gore i Srbije iznad svih političkih i drugih intersa.

"Predlažemo gopspodi koji su 'retorički dušebriznici' za inteerse Srba u Crnoj Gori da javno kažu šta su konkretno uradili za njih. Svi Srbi koji žive u Crnoj Gori znaju da su ravnopravni građani i da im nijesu uskraćena bilo koja prava", saopšteno je iz CKM-a.

Podsjećajući da dolaskom Vučića na vlast diplomatski odnosi Crne Gore i Srbije su krenuli uzlaznom putanjom "što je dobro kako za ove dvije države, tako i za njihove građane".

"Veoma je važno da dobre odnose Đukanovića i Vućića iskoriste Srbi u Crnoj Gori i Crnogorci u Srbiji, kako bi poboljšali svoj položaj i očuvali kulturno nasljeđe. U prošlosti nijesmo nikada imali situaciju dobrih odnosa dva visoka državnika pomenutih država kao što je sada", navode iz CKM-a.

Ocjenjujući da poruke mržnje i šovinizma nijesu dobre, "sa koje god strane dolazile".

"I nijednoj državi nijesu donijele korist, što dobro znaju oni koji ih upućuju. Građani Crne Gore i Srbije dobro znaju da smo mi narod slične kulture, tradicije i djelimično običaja, i da mi jedni od drugih bliže nemamo. Kao što smo jedinstveni kada igra Novak Đoković, tako treba i da budemo jedinstveni u svih situacijama šta god da je u pitanju", kazali su iz CKM-a, uz napomenu da kako vjeruju da izjave mržnje koje dolaze od strane pojedinih političara neće narušti odnose dvije bliske države koje zajedno koračaju ka EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.