Godinu dana otkako su dječaci sa Tajlanda ostali zarobljeni u pećini: Svi pričaju o tome, osim njih
Dječaci sa Tajlanda

Godinu dana otkako su dječaci sa Tajlanda ostali zarobljeni u pećini: Svi pričaju o tome, osim njih

Prošlo je godinu dana od kako je tinejdžerski fudbalski tim, u pratnji svog trenera, ušao u turističku pećinu na sjeveru Tajlanda i tu ostao zarobljen.

Izašli su 18 dana kasnije nakon složene operacije spašavanja koju je pratio cio svijet.

Strahovalo se da su dječaci, koji su na izlet krenuli 23. juna 2018. mrtvi dok dvojica britanskih ronilaca nisu 2. jula savladala niz uskih poplavljenih puteva i koridora i pronašla ih žive.

Za njima krenule podzemne vode, posledica obilnih sezonskih kiša, i poplavile podzemni kompleks.

Nakon dramatične trke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dječaci spašeni su do 10. jula i postali su svjetske zvijezde.

Nakon razmatranja nekoliko opcija odlučeno je da će dječake i trenera sedirati, obući im punu ronilačku opremu i izvući ih. Ronioci su ronili tako da su dječake držali pod sobom. Zbog uskih, ali dugih prolaza mogli su ići samo jedan po jedan pa je trener spašen poslednji, tri dana nakon spašavanja prvog dječaka.

Dječaci, koji uglavnom i dalje žive istim životom u siromašnom gradu Mae Saiju, ipak ne smiju da govore o svom iskustvu sa novinarima. Nakon spašavanja su potpisali filmski ugovor s Netflixom, proputovali svijet, a njihova priča je već dobila i knjiški oblik i nekoliko dokumentarnih filmova.

Koliko su dječaci i trener dobili za ekskluzivne ugovore s Netflixom, nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara po osobi.

Njihovi prijatelji iz školskih klupa kažu da ih to nije nimalo promijenilo. Danas igraju fudbal za novi klub Ekapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, koji je konačno ispunio san da vodi svoju fudbalsku školu.

Mnogi od trinaest ronilaca koji su izvlačili dječake i trenera bili su tajlandske ''mornaričke foke'', ali nekima koji su stigli iz Britanije i Australije kako bi pomogli u akciji, i ronjenje samo hobi.

Jedina žrtva cijele operacije bio je tajlandski ronilac Saman Gunan koji je ostao bez kiseonika tokom pripremne operacije izvlačenja dječaka. Njegov spomenik danas je nedaleko od ulaza u pećinu.

"Nismo junaci", rekao je britanski ronilac Vernon Unsvort i dodao da su samo radili svoj posao.

"Samo smo odradili posao koji su od nas zatražili. Trinaest više nije nesrećan broj."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.