Osujećen pokušaj državnog udara u Etiopiji
Abij Ahmed, foto: Tanjug

Osujećen pokušaj državnog udara u Etiopiji

Vlada Etiopije osujetila je pokušaj državnog udara u regionu Amhara, a načelnika generalštaba Siara Mekonena u njegovom domu ubio je njegov telohranitelj.

Neuspjeli puč u regionu Amhare, sjeverno od glavnog grada Adis Abebe predvodio je visoki vojni oficir isa drugim pripadnicima vosjke, izjavio je u nedjelju na državnoj televiziji premijer Abij Ahmed, koji je nosio vojnu uniformu, prenosi AP.

Generala Siara Mekonena ubio je njegov telohranitelj u njegovoj rezidenciji u Adis Abebi, a penzionisani vojni general koji je u to vrijeme posjetio načelnika vojske takođe je ubijen u istom napadu kasno u subotu, rekao je portparol. Telohranitelj je uhapšen.

Napad je uslijedio nakon nasilja u Amhari, gdje su vojnici koje je navodno vodio otpadnički brigadir upali na sastanak regionalne vlade i ubili zvaničnike, uključujući predsjednika regiona.

Većina počinilaca napada u Bahir Daru, glavnom gradu Amhare, uhapšena je, a za drugima se traga, rekao je portparol.

Napad na Bahir Dar i atentat na šefa vojske su povezani, rekao je on.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.