Motonautika: 12-togodišnja Sonja druga u Njemačkoj(FOTO)

Motonautika: 12-togodišnja Sonja druga u Njemačkoj(FOTO)

Prvo kolo Jetboot kupa Njemačke u disciplini trke skutera na vodi za Crnu Goru je na drugom mjestu završila 12-togodišnja Sonja "Sonik" Lapteva iz Budve.

"Na dugi put je Sonja pošla jer se samo u Njemačkoj održavaju trke za najmlađe u njenoj, GP4 klasi.  Sonja je tek četvrti vozač sa međunarodnom trkačkom dozvolom u Crnoj Gori", saopšteno je iz Motonautičkog saveza Crne Gore.

Takmičenje je počelo u petak treningom, na kome je Sonja prvi put vozila na profesionalnoj stazi sa 25 krivina.

"Pred odlazak u Njemačku sam se samo nadala da ne budem posljednja, jer je nekoliko drugih već vozilo trke i duže se bave motonautikom nego ja.", kaže Sonja.

Popodne je uslijedila prva od tri trke.  Sonja je startovala dobro, i do treće krivine stigla treća. Međutim, u djeliću sekunde je Njemica sa četvrtog mjesta napravila grešku i skrenula prerano, obišavši bovu sa pogrešne strane, time skrativši svoju putanju.  Nije bilo vremena za reakciju i Njemica je pod punim gasom udarila u Sonjin skuter, nakon čega su obje poljetele u vazduh i pale u vodu.

"Ne sjećam se ni momenta udarca ni pada.  Prvo čega se sjećam je da sam u vodi, a da mi je jedno stopalo još uvjek na skuteru.  Gledam naokolo i vidim da djevojčica koja me je udarila je takođe u vodi i da diže ruku očekujući pomoć. Pomoćnici su bili daleko od nas i shvatam da ne smijem da gubim vrijeme i čekam ih, te da moram sama nekako da nastavim.  Izvukla sam nogu, popjela se i nastavila dalje", kazala je ona.

17fce16c8a4f4e029d2a124df629b7fe

Na svu sreću ni Sonja ni Njemica nisu bile povrijeđene.

Prvi krug nakon sudara Sonja je dobro završila, ali je u drugom krugu, pod pritiskom situacije, napravila grešku i krenula ka pogrešnoj bovi, navodi se u saopštenju MSCG. Grešku je potom ispravila kaznenom crnom bovom, nastavila trku i počela da sustiže suparnike.  Što je trka duže prolazila Sonja je sve sigurnije vozila, da bi na kraju završila druga!

"Shvatila sam da sam bila najbrža, jer sam i pored pada uspjela da ih stignem. Da je bilo još krug-dva, mislim da bih stigla i prvoplasiranog", kaže Sonja.

0302e90329554ca999c875b4e6827ff4

Trener i Sonja

"Čak i ne uzimajući u obzir sudar u prvom krugu bio sam oduševljen Sonjinom vožnjom, a o tome da je dijete posle sudara u svojoj prvoj trci, imalo prisebnost da nastavi trku i bude druga, pa ja nemam riječi.  Neki profesionalci nisu toliko staloženi kao ona!  Nama koji smo iz boksa posmatrali je trebalo više vremena da se povratimo od šoka nego njoj!", kaže za motonautički savez selektor Crne Gore, Aleksandar Petrović.

Po završetku prve trke skuter je otišao u ruke mehaničara, i na žalost vijesti nisu bile dobre -- korito je od siline udarca zadobilo pukotinu dužine jedan metar.  To je usporavalo vožnju, jer je voda postepeno tokom trke ulazila u korito.  Tokom noći su "zakrpili" pukotinu koliko-toliko da bi Sonja makar mogla da učestvuje u preostale dvije trke.

Druga trka je, na svu sreću bila potpuna suprotnost prvoj.  Sonja je startovala odlično, i u prvom krugu zadržala drugu poziciju.  Sve vrijeme trke je bila za petama mladom Njemcu, a od tima je dobila uputstvo da vrši na njega pritisak, ali da ne pokuša da pretiče, nego da čeka njegovu grešku.  Tako se i dogodilo -- u pretposljednjem krugu Njemac pravi grešku, koju Sonja iskorišćava, izbija na prvo mjesto i pobjeđuje, kažu iz Saveza.

"Drugu trku sam pobjedila, jer mi je strah od pada i sudara potpuno nestao, a prva trka mi je dala mnogo samopouzdanja", dodaje Sonja.

Usponi i padovi Sonjine prve trke tu se nijesu završili, jer je zvanično objavljeno da je nakon pregleda video materijala ustanovljeno da njena greška iz prve trke mora biti kažnjena cijelim krugom zaostatka, te je time i promjenjen njen rezultat prve trke sa drugog na četvrto mjesto.

"Takvi trenutci su teški i za iskusne trkače, a kamoli za dijete od 12 godina na svojoj prvoj trci.  Bila je svjesna svoje greške, ali sinoć su rezultati pokazivali da je druga, te smo pred treću trku mislili da je prva u ukupnom plasmanu.  Međutim, ispostavlja se da mora pobjediti odlučujuću trku da bi osvojila sveukupno prvo mjesto.  Psihički je to mnogo veliki pritisak, a to je ono što nam nikako nije trebalo, s obzirom da je Sonja bila najbrži vozač.", objašnjava Petrović

."Probala sam de ne osjetim pritisak, ali bilo je strašno, ruke su mi se tresle pred start.", kaže Sonja.

Treću trku je Sonja odlično startovala, ali je Njemac ipak stigao prije nje do prve krivine.  Izgledalo je da će sve biti kao repriza druge trke.  I tako je i bilo, osim činjenice da ovoga puta Njemac nije napravio grešku, te je Sonja završila trku kao druga, te druga u sveukupnom plasmanu.

"Prezadovoljan sam rezultatom, ali mi je i jasno da je Sonja pomalo tužna.  Da nije bilo greške u prvoj trci bila bi pobjednik.  Šta je tu je, ova njena prva trka je imala toliko uspona i padova da je rezultat manje važan od činjenice da je Sonja toliko toga naučila na svojoj koži i da će joj to sigurno pomoći u budućim trkama.  Još više nego ranije, ako je to ikako moguće, sam impresioniram njenom snagom, voljom i željom da bude što bolji trkač.  Samo je pitanje vremena kada će postati šampionka na međunarodnom nivou.", završava Aleksandar Petrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.