Darmanović otvorio Konzulat u Bolonji: Jačamo ekonomsku i kulturnu saradnju
Foto:MVP

Počasni konzul Tonino Lamborgini

Darmanović otvorio Konzulat u Bolonji: Jačamo ekonomsku i kulturnu saradnju

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je danas Konzulat u Bolonji, na čelu sa počasnim konzulom Toninom Lamborginijem. Darmanović je izrazio uvjerenje da će počasni konzul Lamborgini, čije ime je prepoznatljivo u svijetu, doprinijeti stvaranju nove dimenzije bilateralnih odnosa, sa fokusom na proširivanje ekonomske i kulturne saradnje.

"Ove godine Crna Gora i Italija obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, stoga je današnje otvaranje Konzulata u Bolonji korak dalje u razvoju saradnje, kao i potvrda dugogodišnjeg i snažnog partnerstva između dvije države",  kazao je crnogorski šef diplomatije.

Darmanović je podsjetio da je jedan od osnovnih zadataka diplomatije promocija Crne Gore kao države sa dinamičnom ekonomijom, velikim prirodnim i ljudskim potencijalom.

"To je potvrdilo i naše članstvo u NATO. Sada smo saveznici i nadamo se da ćemo uz italijansku podršku uskoro postati i punopravna članica Evropske unije", kazao je on.

Počasni konzul Lamborgini je rekao da je Crna Gora država sa velikim potencijalima za ulaganje, te da će njegove aktivnosti usmjeriti na podržavanje i podsticanje italijanskih kompanija da posluju u Crnoj Gori.

"Italija i Crna Gora su na izvjestan način u srodstvu budući da je crnogorska princeza Jelena bila italijanska kraljica. Ponosan sam što mogu da budem dio napretka Crne Gore, koja razvija elitni turizam i nudi brojne investicione mogućnosti", naglasio je Lamborgini.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Bolonje Virginio Merola, članovi konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Bolonje i regije Emilija Romanja, saopšteno je iz MVPija.

Nakon otvaranja Konzulata, održana je konferencija pod nazivom „Mogućnosti i perspektive ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Emilije Romanje“ na kojoj su učestvovali sekretar za evropske i međunarodne odnose, međunarodnu saradnju i proizvodne aktivnosti u Opštini Bolonja Marko Lombardo, direktor za razvoj i saradnju Konfindustrije u Crnoj Gori Flaminio Kađati, generalni direktor Konfindustrije u Emilija Romanji Luka Rosi i glavni administrator Rimskog sajma, sajma u Pordenoneu i predsjednik Alijanse sajmova centralne Evrope (CEFA) Pietro Pićineti.

O mogućnostima ulaganja u Crnu Goru govorili su generalni direktor Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Veljko Milonjić, izvršni direktor Hipotekarne banke Nikola Špadijer i direktor prodaje i marketinga u Luštica Bay Miloš Jeknić.

Tokom boravka u Bolonji, ministar Darmanović je posjetio biblioteku Archiginnasio u kojoj se nalazi bogati arhivski fond botaničara Antonija Baldačija, italijanskog naučnika koji je krajem XIX i početkom XX vijeka izučavao Crnu Goru i podržavao njenu borbu za nezavisnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.