Žurić: Autoput za sjever predstavlja pitanje njegovog opstanka
Aleksandar Žurić

Tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom vrijedan 38,2miliona eura

Žurić: Autoput za sjever predstavlja pitanje njegovog opstanka

Objavljen je tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom vrijedan 38,2 miliona eura, kaže za Novu M predsjednik Odbora direktora Monteputa Aleksandar Žurić.

On za Novu M pojašnjava, da međunarodni tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom podrazumijeva mnogo kompleksniju investiciju u elektroenergetski sistem Crne Gore, kojom će se kako kaže, stvoriti pretpostavke za sve planirane razvojne projekte i zadovoljiti sve druge potrebe sjevera u narednih nekoliko decenija, kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom.

"Tender je procijenjen na 38,2 miliona eura i nadamo se da će biti uspješno sinhronizovano i da prati rokove, odnosno rokove prioritetne dionice onako kako je planirano", poručio je Žurić.

Ističe da je napajanje autoputa električnom energijom važno za autoput, koliko i za sjever.

"Bili smo i zagovornici za ideje oko građenje autoputa Bar-Boljare, da je to pitanje opstanka sjevera iz ugla najbržeg i najsnažnijeg uticaja na najveće probleme s kojima se sjever susrijeće, na inhibiranu ekonomiju, na visoku stopu nezaposlenosti, na iseljavanje... I smatramo da je upravo autoput najsnažniji instrument kojim se Vlada suočila s tim problemom", navodi Žurić.

Na samom projektu autoputa uposleno je 2.843 radnika, od čega je 1.903 kineskih, dok je ostalo domaća radna snaga i nešto zaposlenih je iz regiona. Takođe, oko 90 naših firmi uposleno je na projektu vijeka, dok je oko 20 firmi iz regiona, naglasio je on.

Početkom jula Monteput će potpisati sporazum sa hrvatskim Autocestama. Na pitanje da li se u nekom skorijem periodu može očekivati povezivanje sa hrvatskim autoputem, odnosno s evropskim cestama,Žurić kaže da je tačno je da je za 1. jul u Zagrebu sa Hrvatskim autocestama zakazano potpisivanje sporazuma o zajedničkom rješavanju svih stvari koje su zajedničko-interesne u sferi kopnenog saobraćaja.

"Pitanje nastupa i zajedničko kandidovanje projekata prema EU fondovima, na potezu od Boko-kotorskog zaliva. Naravno da autoputevi imaju smisla samo ako su uključeni u širu mrežu evropskih puteva", kaže predsjednik Odbora direktora Monteputa.

Slična inicijativa, prema riječima sagovorinika, biće pokrenuta i prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Kina sa Srbijom već potpisala nekoliko protokola i ugovora, od kojih jedan podrazumijeva građenje dionice od Preljine do Požege i  protokol o sklapanju uslova vezanih za posljednju dionicu Požega-Boljare", poručuje Žurić.

Na pitanje da li će kao društveno odgovorno preduzeće, Monteput nastaviti da podržava sportske klubove, Žurić najavljuje da hoće.

"Veliku pažnju u protekloj i ovoj godini zavređuje KK Budućnost, COK i nekoliko zdravstvenih ustanova, koje već tradicionalno u tom pravcu podržavamo. Ove godine će to biti za nabavku aparata u KKCG, dječijoj bolnici. Biće tu prostora za podršku još par organizacija",ističe on.

Kako zaključuje Žurić za Novu M, u ovoj godini, od 1.350.000 neto dobiti, više od 800.000 eura opredijeljeno je za troškove investicije trajnog napajanja autoputa električnom energijom i dva manja projekta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.