Nasukao se 261 delfin u Meksičkom zalivu, većina uginula
Foto: Ilustracija

Nasukao se 261 delfin u Meksičkom zalivu, većina uginula

Jato od oko 261 kljunastog delfina, nasukalo se na obalu u Meksičkom zalivu, između saveznih američkih država Florida i Luizijana.

CNN je objavio da su stručnjaci iz Nacionalne uprave za okean i atmosferu (NOAA) potvrdili da se u periodu između 1. februara i 31. maja najmanje 261 kljunasti delfin nasukao na obalu, a 98 odsto njih je uginulo.

Kako javlja Anadolija, stručnjaci NOAA-a, koji su to okarakterisali vanrednim slučajem, navode da je broj uginulih delfina za tri puta veći od ukupnog dosadašnjeg prosjeka. Kažu da se na koži delfina koji su se nasukali mogu vidjeti rane koje su najvjerovatnije nastale usljed njihovog dodira sa slatkom vodom.

Iako istraživači još nisu došli do konkretnih uzroka stradanja delfina, pretpostavlja se da je riječ o padu nivoa soli u okeanu. Kao još jedan od mogućih uzroka navodi se curenja nafte u Meksičkom zalivu iz 2010. godine.

Kitovi i delfini nasuku se na obalu zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mena ili zbog toga što ih proganjaju grabljivci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.