Raković:
"Srećna sam što sam opet obradovala Crnu Goru"

Evropsko prvenstvo u Budimpešti:

Raković: "Srećna sam što sam opet obradovala Crnu Goru"

Crnogorska karate reprezentativka Marina Raković kazala je da je srećna što je osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti opet obradovala svoj klub Omladinac i državu Crnu Goru.

Ona je u meču za treće mjesto u borbama, u katekoriji do 68 kilograma, pobijedila Hrvaticu Ivonu Tubić 4:0. Raković, koja je i prošle godine bila bronzana, u prvom kolu pobijedila je Norvežanku Gitu Brunštad 3:0, u drugom Holanđanku Lidiju Mozel 2:0, a u trećem Njemicu Mariju Veis 1:0. U polufinalu poražena je od Austrijanke Alese Bušinger.

Raković je kazala da je na šampionat otputovala sigurna u sebe, da je trenirala tri puta dnevno i da je znala da može doći do medalje.

"Čak sam išla na to da bude i sjajnija. Dokazali smo da je ta taktika koju radimo u klubu ispravna i da osvajama medalju, ne samo u starijim već i u mlađim kategorijama. Hvala treneru koji nas je spremio tako dobro, članovima kluba koji su mi pomagali, bili uz mene i motivisali me", rekla je Raković na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da će se na predstojećim Mediteranskim igrama potruditi da predstavi u najboljem svjetlu, svoj klub i državu.

"Nadam se da će rad i trud isplatiti", rekla je Raković.

Selektor ženskog tima u borbama Slavenko Bajić kazao je da mu je žao što Raković nije osvojila sjajniju medalju.

"Za to je nedostajalo i malo sportske sreće. Najviše žalim zbog poraza u polufinalu. Nije mi jasno kako su sudije u preglasavanju bodovale i pobjedu dodijelile Austrijanki Bušinger. Falilo je možda malo više eksplozivnosti u posljednjih 15 sekundi", kazao je Bajić.

On je kazao da je Raković prekinula dug period bez medalje na šampionatima Evrope u borbama, podsjećajući na Jokovića koji je bio na pobjedničkom postolju 1995. godine.

"Ostvaren je veliki uspjeh. Odrađene pripreme u Podgorici i Herceg Novom i učešće na turnirima dalo je rezultate, za još bolje neophodno je učešće na jačim turnirima", rekao je Bajić.

Selektor muške karate reprezentacije Dragoljub Fatić kazao je da su karatisti bili blizu medalje.

"Zadovoljan sam petim mjestom Almira Cecubnjanina i sa dva sedma mjesta, Danila Lučića i muškog tima u borbama", rekao je Fatić.

Selektor kata tima Jugoslav Bukičić kazao je da su rezultati slabiji nego ranije, navodeći i da je žrijeb bio mnogo teži.

Predsjednik Karate saveza Crne Gore (KSCG) Vladimir Mrvaljević kazao je da je osvojiti medalju u konkurenciji 497 takmičara iz 45 država veliki uspjeh.

"Osvojena je treća seniorska medalja od sticanja nezavisnosti. To je dokaz da imamo dobar rad u klubovima, da selektori dobro rade i da Savez sve ispratio na pravi način", rekao je Mrvaljević.

On je protestvovao što je KSCG dobio samo 30 hiljada EUR, pitajući nadležne da li je to nagrada za rezultate karatista u prethodnom periodu.

"Napravljena je velika greška, kojom je dovedeno u pitanje dalji razvoj i postojanje karatea na ovim prostorima", rekao je Mrvaljević.

On je najavio da će Herceg Novi od 6. do 9. juna biti domaćin regionalnog karate prvenstva Evrope. (Mina)