Foto: Ministarstvo kulture

"Kreativna Crna Gora“: „BDM Foundry“ pokrenuo proizvodnju

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora.

U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

"Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ su „BDM Foundry“ iz Nikšića. U pitanju je projekat pokretanja prve profesionalne livnice umjetničkog lima, koja u perspektivi ima za cilj da smanji konstantan uvoz ovog servisa iz zemalja regije i da centralizuje produkciju obojenih metala na nacionalnom nivou", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako kaže Marko Petrović Njegoš iz „BDM Foundry“, mogućnosti proizvodnje su brojne, od suvenira u bronzi do izrade skulptura – spomenika velikog formata, a neke od prvih proizvoda oni su već predstavili na izložbi „Kreativna Crna Gora“, koja je u toku (Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica).

"Ideja je nastala još u studentskim danima, pošto na akademiji još nije postojala mogućnost da izlivamo skulpture u bronzi. S obzirom na to da sam vajar, ali i da ostale kolege u „BDM Foundry“ imaju umjetnički background, krenuli smo da lijemo sa voskom, a kalupe pravimo od gipsa. Kod obojenih metala je specifično što daju mogućnost izvlačenja preciznog odlivka, tope se na nižoj temperaturi, a svemu prethodi izrada 3D modela", kazao je Petrović.

On je naglasio kako je upravo program „Kreativna Crna Gora“ omogućio da njihova ideja zaživi u punoj mjeri.

"Sve je teklo polako dok nijesmo dobili podršku kroz program „Kreativna Crna Gora“, gdje je prepoznato da livnica ovog tipa ne postoji u Crnoj Gori. Možemo reći da smo danas pioniri u ovoj djelatnosti, s obzirom da smo i sami tek počeli sa nekim manjim odlivcima. Naš plan je da uskoro napravimo veću peć za kalupe, čime bi mogli da proizvodimo i skulpture u veličini spomenika", zaključio je on.

Iz „BDM Foundry“ naglašavaju kako u državama regiona postoji nekoliko sličnih livnica koje, proizvodeći za lokalno tržište, već duže posluju profitabilno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.