Šehović: Prioritetni ciljevi poboljšanja visokog obrazovanja
Foto: UCG

Na panel diskusiji sa studentima

Šehović: Prioritetni ciljevi poboljšanja visokog obrazovanja

Panel diskusija na temu “Šta je dobro u sistemu visokog obrazovanja, a šta treba unaprijediti”, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, danas je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Na diskusiji, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić istakao je da je za uspješno funkcionisanje Unverziteta neophodno podržavati proaktivnu komunikaciju i konstruktivnu participaciju studenata u rješavanju pitanja efikasnog rada i razvoja Univerziteta Crne Gore.

„Interakcija sa studentima utiče i na unapređenje uslova rada, kvaliteta nastavnih procesa, studentske prakse kroz nastavne baze, mobilnosti studenata, zaštitu studentskih prava i standarda. Univerzitet mora da opravda ukazano povjerenje studenata u smislu konstituisanja savremenih obrazovnih profila, kreiranja inspirativnog nastavnog ambijenta, izgradnje funkcionalnih platformi za povezivanje nauke, privrede i industrije, kao i kultivisanja budućih generacija koje njeguju svoju buduću misao“, kazao je rektor Nikolić.

Rektor je dodao da je Univerzitet uključio studentske predstavnike u izradi svih pravnih akata kojima se regulišu kvalitet studiranja i uslovi rada studenata.

Ministar prosvjete Damir Šehović istakao je da su glavni ciljevi rada Ministarstva i Vlade Crne Gore poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, da se ono učini pravednijim, odnosno dostupnim na jednak način svima, nezavisno od materijalnog stanja i da se učini funkcionalnijim, u pogledu konkurentnosti svršenih studenata na tržištu rada.

Pored Rektora Univerziteta Crne Gore i Šehovića, učesnici panela bili su i direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kavliteta visokog obrazovanja, prof. dr Srđa Popović i student ombudsman Univerziteta Crne Gore, Aleksandar Šipčić.

Popović kazao je da kako i sam slogan Agencije glasi, „Visoko obrazovanje je stvar kvaliteta, ne samo diplome“, te da se kvalitetni studenti smatraju partnerima i glavnim izvorom informacija.

Šipčić je istakao da su studenti snaga svakog društva, kao i da ulaganje u obrazovanje  treba da ima razvojnu komponentu, odnosno da obuhvata investicije koje će doprinijeti boljim uslovima studiranja, unapređenju uslova u objektima u kojima se odvija nastava.

Na panel diskusiji studenti su postavljali pitanja, o nastavnom procesu na fakultetima, aspektima sistema visokog obrazovanja, kao što je studentski standard, te vannastavne aktivnosti.

Takođe se govorilo o stanju u oblasti visokog obrazovanja, a definisani su i željeni pravci razvoja i aspekti koje je moguće unaprijediti u narednom periodu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.