Nizom aktivnosti Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili Dan planete Zemlje
Foto: NPCG

Nizom aktivnosti Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili Dan planete Zemlje

Nizom ekoloških i edukativnih aktivnosti, Nacionalni parkovi Crne Gore danas su obilježili jedan od najznačajnijh ekoloških datuma „Dan planete Zemlje“, 22. april, te pozvali sve zainteresovane ljubitelje prirode da, uz besplatan ulaz toga dana, posjete NP Durmitor, NP Biogradsku goru, NP Lovćen, NP Skadarsko jezero i NP Prokletije, i uživaju u zaštićenim područjima.

Nacionalni parkovi Crne Gore uputili apel građanima da poštuju unutrašnji red u Parkovima i bacaju otpad na mjesta predviđena za te namjene.

"Služba ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero tokom vikenda učestvovala je u akciji čišćenja koju je organizovao kamp „Lad“ iz sela Boljevići u saradnji sa Izviđačkim odredom „Jadran“, na trasi od sela Boljevići do mosta na Virpazaru, što podrazumjeva i čišćenje dijela korita rukavaca Skadarskog jezera i trasu Virpazar - Besac. U akciji je, pored predstavnika Parka, učestvovalo 70 volontera, kao i Izviđački odred „Jadran“ iz Bara i Izviđački odred „Budva“. Prikupljeno je oko 200 vreća smeća. Organizatori akcije zahvalili su se Nacionalnom parku na podršci", naveli su iz NPCG-a.

NP Prokletije je organizovao cišćenje planinarskih i biciklističkih staza u saradnji sa članovima planinarskog društva „Karanfil“. Aktivnosti su sprovedene na više lokacija: Centar za posjetioce u Gusinju, Grebaje, Ali pašini izvori, Vusanje, dolina Ropojane, Oka Skakavice, Gradina i Treskavica. Ovom prilikom, NP Prokletije je apelovao na građane da ne bacaju otpad u zaštićenom području, niti na bilo kom mjestu koje nije predviđeno za te namjene.

DanplaneteZemlje2242019OSPavleRovinskiuposjetiNPLovcen

Foto: NPCG

Povodom Dana planete Zemlje organizovane su i edukativne aktivnosti.

Kako su kazali iz NPCG-a, u cilju podizanja svijesti mladih o značaju zaštite prirode, pedesetoro učenika OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice posjetilo je NP Lovćen i Centar za posjetioce na Ivanovim koritima i imalo priliku da sazna o najznačajnijim vrijednostima ovog zaštićenog područja.

Takođe je Služba za promociju, edukaciju i marketing organizovala radionicu „Rastemo i učimo o nacionalnim parkovima Crne Gore“, u okviru „Proljećnog vikenda“, 21. aprila, u TC Delta (Podgorica). Djeca su imala priliku da učestvuju u edukativnim igricama, usvoje ekološke pojmove i kroz prigodne štampane materijale upoznaju svijet biljaka i životinja. 

"Nacionalni parkovi Crne Gore će i u narednom periodu sprovoditi aktivnosti uređenja prostora. Imajući u vidu da zaštićena područja, iz godine u godinu, posjećuje sve više turista, aktivnosti u cilju održavanja ambijentalne higijene na odgovarajućem nivou, su više nego neophodne. S tim u vezi, NPCG su pozvali i sve NVO, planinarska i ekološka društva, kao i lokalno stanovništvo, da, i u budućem periodu, daju svoj doprinos zajedničkim aktivnostima u cilju očuvanja najznačajnijih vrijednosti", zaključili su iz NPCG-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.