Rakočević: Sindikat je nastavio sa svojim aktivnostima uprkos dogovoru
Foto: Ilustracija

Rakočević: Sindikat je nastavio sa svojim aktivnostima uprkos dogovoru

"Imajući u vidu sindikalne aktivnosti koje su vođene u prethodnom periodu u vezi sa statusom zaposlenih, kao i činjenicu da je u toku postupak donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, a i nakon sprovedene javne rasprave povodom akta, smatrao sam svrsishodnim da se održi i sastanak sa Izvršnim odborom Sindikata Biblioteke", kazao je direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević.

On je kazao da je sastanak održan 16. 04. 2019. godine i podsjetio da je i ranije u više navrata o Pravilniku razgovarao sa predstavnicima sindikata,a da su oni tim povodom više puta boravili i u Ministarstvu kulture.

"Nakon razmotrenih zahtjeva Izvršnog odbora Sindikata na sastanku, postignut je dogovor da direktor formira Radni tim koji će razmotriti konkretne prijedloge Sindikata, ocijeniti osnovanost svih prijedloga pojedinačno i na osnovu toga sačiniti inicijativu za izmjenu i dopunu Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture („Sl. List Crne Gore“, br. 64/16), kao i ostalih propisa koji regulišu status zaposlenih u Biblioteci", kazao je Rakočević.

Istakao je i da je postignut dogovor da se zajednička inicijativa uputi nadležnom Ministarstvu i da se ne preduzimaju nikakve sindikalne aktivnosti dok se ne dobije odgovor od Ministarstva, a koji bi bio osnov za donošenje navedenog akta.

On je odmah nakon održanog sastanka pripremio odluku o formiranju Radne grupe, ali je u međuvremenu dobio obavještenje od predsjednice Sindikata da oni ipak nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Iz navedenog, kako je naveo, proističe da je dogovor sa sastanka od 16. 04. 2019. godine prekršen od strane Sindikata i da se nastavlja postupak donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

"Posebno ističem da bi nedonošenje ovog akta imalo za posljedicu sa jedne strane njegovu neusaglašenost sa Zakonom o kulturi („Sl. list Crne Gore, br. 49/2008), Odlukom o organizaciji JU Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ („Sl. list Crne Gore, br. 16/2012), Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture („Sl. list Crne Gore, br. 64/16) i Statutom iz 2012. godine i izmjenama Statuta iz 2018. godine, a sa druge strane neizvršavanje zadatih razvojnih programa i ciljeva Nacionalne biblioteke. Obaveznost i odgovornost za donošenje novog Pravilnika je nesporna, a lično ne ulazim u razloge zašto akt do sada nije donesen već je na snazi Pravilnik iz 2006. godine", kazao je Rakočević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.