Ribnica nekada simbol Podgorica, sada služi za nelegalno odlaganje otpada
Sa današnje akcije

Obilježili Dan planete Zemlje čišćenjem

Ribnica nekada simbol Podgorica, sada služi za nelegalno odlaganje otpada

NVO Green Home je danas u saradnji sa društveno odgovornom komanijom EMCG, Čistoćom d.o.o., Zelenilom d.o.o., Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Zero Waste Montenegro, Parkovima Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida organizovala akciju čišćenja korita rijeke Ribnice i obalne vegetacije.

Na ovaj način je obilježen Dan planete Zemlje, te je ova akcija imala za cilj skretanje pažnje na probleme upravljanja otpadom  i zagađenje rijeka kao i podizanje svijesti o neophodnosti očuvanja i unapređenja stanja u životnoj sredini.

"Čini se da je Ribnica zaboravljena i da služi za nelegalno odlaganje komunalnog otpada, a nekada je bila simbol Podgorice. Svakodnevno se može vidjeti da građani odlažu otpad na mjesta koja nisu predviđena za to, što govori o nedovoljno nerazvijenoj svijesti građana, ali i slabosti sistema da pitanje upravljanja otpadom bude riješeno na efikasan način", saopšteno je iz ove NVO.

Danplanete1

Pored komunalnog otpada koji “krase” korito Ribnice i obalnu vegetaciju veliki problem po riječno korito predstavlja i odlaganje uljastih materija i deterdženata.

"U narednom periodu čemo pokušati da dobijemo adekvatne dozvole kako bi smo u saradnji sa firmom EMCG DOO uspjeli da primijenimo EM tehnologiju i ublažimo zagađenje voda.  EM tehnologija je zasnovana na principu efektivnih mikroorganizama koji postupkom fermentacije razgrađuju mulj i neutrališu neprijatne mirise", istakli su iz Green Home-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.