Pendarovski vodi na izborima u Sjevernoj Makedoniji, iza njega Davkova
Foto: EPA

Pendarovski vodi na izborima u Sjevernoj Makedoniji, iza njega Davkova

Prema preliminarnim rezultatima, na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji vodi kandidat koalicije oko vladajućih stranaka Socijaldemokratskog saveza i DUI Stevo Pendarovski sa 42,23 odsto glasova.

Na osnovu 31,41 odsto obrađenih glasova, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 40,74 odsto, dok je kandidat Alijanse za Albance i Bese Bljerim Raka dobio 13,06 procenata, objavljeno je na sajtu Državne izborne komisije, prenosi MIA.

U Sjevernoj Makedoniji zatvorena su biračka mjesta na kojima su građani birali prvog šefa države pod novim imenom.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, a prema poslednjim podacima Državne izborne komisije Republike Severne Makedonije, izlaznost do 18.30 časova je bila 39,7 odsto, javlja AP.

Ovo su šesti predsjednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi poslije promjene ustavnog imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Pravo glasa imalo je 1.808.131 građana, koji su birali između troje kandidata - kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da je glasalo više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se cio izborni postupak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.