Povećan rad inspekcije tokom ljeta: Najviše ilegalnih barki u Perastu
Perast

Tačan broj nelegalnih prevoznika nije utvrđen

Povećan rad inspekcije tokom ljeta: Najviše ilegalnih barki u Perastu

Inspekcije će tokom sezone imati pojačane kontrole radi povećanja stepena sigurnosti i bezbjednosti na moru, a inspektor Željko Lompar kaže da će Perast biti u fokusu zbog problema nelegalnog prevoza putnika, piše Pobjeda.

Zvaničnog podatka o broju nelegalnih prevoznika putnika na moru nema, ali se zna da je ovaj problem najizraženiji u Perastu gdje već godinama nelegalni prevoznici svojim plovilima prevoze turiste do ostrva Gospa od Škrpjela. Prema kazivanju mještana, navodno ih ima više od 20 koji nemaju licencu za taksiranje na moru, što znači da je bezbjednost turista koje prevoze ugrožena.

Iz kotorskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, Pobjedi je saopšteno da na teritoriji opštine ima 25 registrovanih pružalaca turističkih usluga u nautičkom turizmu. U ovoj godini podnijeta su dva zahtjeva za registraciju, čije rješavanje je u toku.

Lompar objašnjava da je njihova nadležnost kontrola dva sertifikata, da li je barka registrovana i da li lice koje upravlja barkom ima sertifikat da može upravljati plovilom, dok turistička inspekcija kontroliše da li se plovilom prevoze putnici, turisti ili je u pitanju lični prevoz (porodica, prijatelji i slično).

“Imamo dosta zajedničkih akcija ljeti gdje turistički inspektori idu sa nama, tj. našim plovilima, imamo dva do tri izlaska na more mjesečno. U te akcije su uključene i ostale inspekcije, tržišna, komunalna. Tako će biti i ove godine”, kazao je Lompa

On objašnjava da je vrlo teško utvrditi da li je na plovilu turista, gost koji je platio kartu ili je to privatan prevoz, a sve se svodi na dokazu, a to je karta koju turistička inspekcija traži od putnika.

“Vrlo je teško u svakodnevnim kontrolama utvrditi te stvari. Mnogo puta vidimo da jedna barka više puta obavi prevoz, ali uvijek bude raznih mahinacija. Ima situacija kada se uspije dokazati, dešavalo se da smo čekali barke koje prevoze turiste do Gospe od Škrpjela, inspekcija je tada kaznila nelegalne prevoznike, dokazala pojedinim vlasnicima privatnih barki da nijesu smjeli da prevoze putnike. Imali smo slučaj kada je kažnjen turistički vodič iz Hrvatske koji nije imao licencu vodiča u Crnoj Gori, a doveo je grupu turista na ostrvo”, kaže Lompar.

Loše iskustvo sa nelegalnim prevoznicima imala je upravo u Perastu čitateljka Pobjede. Ona navodi da je sa drugaricom htjela da posjeti Gospu od Škrpjela, a vlasnik barke ponudio je da ih preveze sa još troje turista.

“Kad smo se udaljili od obale motor se ugasio, on je oko 20 minuta bezuspješno pokušao da ga osposobi. Nas je hvatala panika, more je bilo nemirno. Predložila sam da zovemo policiju ili spasioce, ali nas je on odvraćao riječima: Nema ovdje policije, niti zaštite za spašavanje, ne zovi nikoga čekaćemo da nas vjetar odnese do Kotora. Kad sam rekla da ću zvati drugog prevoznika da dođe po nas kojeg smo prethodno upoznale, ponovo je odbio. Nije dozvoljavao da bilo koga kontaktiram. Bila sam uporna, rekla sam da ću zvati pomoć pa neka nas baci u more ako hoće i tako sam uradila. Za nas je došao drugi prevoznik, uspješno smo došle do obale i slučaj sam prijavila u Lučku kapetaniju u Kotoru”, ispričala je čitateljka.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.