Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture sa UAE
Noura Al Kabi i Bogdanović

Bogdanović u Ujedinjenim Arapskim Emiratima:

Uskoro potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture sa UAE

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarao sa ministarkom kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nourom Al Kabi i državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nuseibehom.

Tokom susreta sa ministarkom kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nourom Al Kabi Bogdanović je razgovarao o mogućnostima za saradnju između dvije zemlje u oblasti kulture.

"Sagovornici su istakli da je od velikog značaja što skorije potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture na čijem usaglasavanju trenutno rade ministarstva kulture. Bilo je riječi i o razmjeni iskustava u oblasti razvoja kreativnih industrija, koje su sagovornici definisali kao veoma bitne za podsticanje razvoja proizvoda i usluga utemeljenih na elementima kulture i umjetnosti, kao i povezivanju umjetnika dvije zemlje", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Poseban akcenat ministri su stavili na uspostavljanje saradnje na polju kinematografije.

"Bogdanović je istakao da je Crna Gora posebno zainteresovana za koprodukcionu saradnju i upoznao ministarku Al Kabi sa podsticajnim mjerama za snimanja u Crnoj Gori, koja su na nivou od 25% od utrošenih sredstava. Ministarka Al Kabi je izrazila zadovoljstvo mogućnošću za uspostavljanjem saradnje u oblasti kinematografije kroz relevantne institucije u obije zemlje", saopšteno je.

GetImage1

Ministar je u Abu Dabiju razgovarao i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nuseibehom.

"Sagovornici su razgovarali o organizaciji Expo Dubai 2020, čija je tema “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i planovima za predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da Ujedinjeni Arapski Emirati finansijski podrže realizaciju nekoliko projekata konzervacije i restauracije kulturnih dobara islamske arhitekture u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je jedan ovakav događaj, kakav je Samit kulture 2019. u Abu Dabiju izuzetna prilika za promociju, uvažavanje i prihvatanje kulturne raznolikosti.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na Samitu kulture 2019. u Abu Dabiju, na poziv ministarke kulture i znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Noure Al Kabi. 

Uz  Bogdanovića, na Samitu kulture 2019. u Abu Dabiju učestvuje i ambasadorka Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.