FLUID dizajn forum – prvi dan programa na Cetinju
Foto: FLUID Forum

FLUID dizajn forum – prvi dan programa na Cetinju

Prva sesija sedmog izdanja FLUID dizajn foruma biće otvorena na Cetinju, u ponedjeljak.

Kako su naveli iz FLUID Foruma, program ovogodišnjeg Foruma počeće Internacionalnalnom izložbom „SHIFTINGS“ na kojoj će biti izloženi plakati odabrani na regionalnom konkursu za nagradu FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2019.

Izložba će biti otvorena u 17 časova u „Galeriji 42”. Program će se nastaviti na Balšića pazaru, gdje će u 18 časova biti otvrena izložba „FLUID (CONTAMINATION) AWARDS 2018“ na kojoj će biti predstavljeni radovi Sanje Planinić (BIH/USA), Olge Mandić (SRB) i Helene Tošić (CG), prošlogodišnjih dobitnica nagrade FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2018. 

Nastavak sjutrašnjeg programa će se održati u Biznis inkubatoru Cetinje. U 19 časova Natalija Vujošević, osnivačica nevladinog udruženja Institut za savremenu umjetnost (ISU) predstaviti će rad Instituta.

U nastavku programa predstaviće se Maida Gruden, istoričarka umjetnosti i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Nakon toga, rad izdavačke kuće Kornet predstaviće njen direktor Pavle Ćosić koji je ujedno i autor kapitalnog djela Rečnik sinonima (Kornet, 2008., Prometej i Kornet 2018.).

O FLUID-u

Sedmo izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 8. do 12. aprila na Cetinju i od 12. do 14. aprila u Tivtu. FLUID je koncipiran kao forum kojeg čine niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica.

Nakon šest uspješnih izdanja, FLUID dizajn forum je potvrdio svoju poziciju jednog od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu. Ove godine na FLUID-u će učestvovati 25 predavača iz regiona i svijeta, realizovaće se 6 radionica i 4 izložbe, sa ukupno 130 učesnika Foruma.

Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom lokalne zajednice u kojoj djeluje.

Tema ovogodišnjeg FLUID-a “Pomjeranja / Shiftings“ referiše na dramatične promjene neprestano ubrzavajućeg svijeta koje se reflektuju na političku, ekonomsku i kulturnu sferu naših života. Ova tema opominje na to da je neophodno preispitati utemeljene društvene dogovore i da podrazumijevane slobode i vrijednosti treba osvajati i braniti iznova.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelji su, Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Tivat, Opština Tivat i Ambasada Republike Poljske u Podgorici.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.