Cecunjanin i Raković za medalju
Marina Raković se bori za bronzu

Evropsko prvenstvo u Budimpešti:

Cecunjanin i Raković za medalju

Crnogorski karatisti Almir Cecunjanin i Marina Raković boriće se u subotu za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Cecunjanin je danas u kategoriji preko 84 u prvom kolu pobijedio Slovenca Sebastijana Budinu 2:1, dok ga je u drugom eliminisao Enes Erkan iz Turske 1:0 Plasman u finale turskog reprezentativca omogućio je Cecunjaninu repesaž, gdje je savladao Belgijanca Brajana Van Vasbergea 8:0 i Luksemburžanina, rođenog u Crnoj Gori, Elmina Šabotića 2:0. Rival u subotnjem meču za medalju biće mu Njemac Džonatan Horna.

Raković, koja je bila bronzana i na Tenerifama prošle godine, u prvom kolu kategorije do 68 kilograma pobijedila je Norvežanku Gitu Brunštad 3:0, u drugom Holanđanku Lidiju Mozel 2:0, a u trećem Njemicu Mariju Veis 1:0. U polufinalu poražena je od Austrijanke Alese Bušinger. Protivnica u subotnjem meču za medalju biće joj Hrvatica Ivona Tubić.

Uspješan nastup imao je i Danilo Lučić u kategoriji do 84 kilograma koji je osvojio sedmo mjesto. On je u prvom kolu pobijedio Finca Oskara Rajalu 8:0, u drugom je eliminisao Stivena Hita iz Engleske, dok ga je u trećem zaustavio Grk Georgios Canos preglasavanjem sudija. U repesažu pobijedio je na startu Albanca Danijela Hajtua 5:0, dok ga je od borbe za medalju odvojio poraz od Makedonca Berata Jakupija 5:1.

U kategoriji do 75 kilograma Nemanja Brašanac bio je slobodan na startu, a u drugom kolu izgubio je od Ukrajinca Jaroslava Horuna 1:0. Slobodan u prvom kolu bio je i Jozo Dabović (do 67), a u drugom izgubio je od Makedonca Todora Risteskog 1:0.

U ženskoj konkurenciji, Suzana Mirković (do 55) je u prva dva kola bila bolja od Grkinje Marijane Agianci i Finkinje Eme Aronen, dok je u trećem poražena od Mađarice Beatris Tot.

U kategoriji do 61 kilogram Jelena Maksimovć je u prvom kolu bila bolja od Sonje Šteland 2:0 iz Luksemburga, dok je u drugom poražena od Turkinje Bahar Erseker 1:0. Na startu takmičenja eliminisana je Dragana Konjević (+68 kg) porazom od Mađarice Nikol Barta 2:1.

U katama, u pojedinačnoj konkurenciji, Mijat Vojvodić i Biserka Radulović eliminisani su u drugom kolu. Vojvodić je u prvom kolu bio slobodan, dok ga je u drugom eliminisao Dejan Pajkić iz Srbije. Radulović je na startu bila bolja od Portugalke Patrisije Espartiero, dok je u drugom kolu poražena od Njemice Žasmin Blul.

Sjutra su na programu takmičenja u ekipnoj konkurenciji, u katama i borbama. Ženski tim u borbama čine Marina Raković, Suzana Mirković, Jelena Maksimović i Tina Minić, a muški Ljubiša Mihailović, Filip Vujadinović, Stefan Karadžić, Vuk Šuković, Almir Cecunjanin, Danilo Lučić i Nemanja Brašanac.

Takmičiće se i muški kata tim u sastavu Mirko Rudić, Ivan Simonović i Danilo Đurović. Šampionat u Budimpešti okupio je 497 takmičara iz 45 država.