Foto: DPS

Đukanović i Marković na konferenciji

"Cijeli DPS zdravo političko biće, od raspada nema ništa"

Politika DPS-a sačuvala je mir i multietnički sklad, saopštio je lider partije i predsjednik države Milo Đukanović nakon jedanaeste sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista.

Đukanović je kazao da misli da je ostvario rezultate koji preporučuju partiju građanima jer ima politiku koja je sačuvala mir i multietnički sklad.

"Crnu Goru je usmjerila ka evropskom sistemu vrijednosti. Naša politika je uspješna politika. Ne dozvoljavamo da nas uspjesi uljuljkaju i da dođe do zastoja u realizaciji onoga što je očekivana nadgradnja rezultata.Sada treba da obavimo socijalno politički bolne strukturalne reforme. Moramo da ih uredimo da bi stvorili uslove da pojeftine državni servisi", kaže Đukanović, za Antenu M.

Upitan da li je na sjednici bilo govora o raskidu koalicije sa Crnogorskom u Podgorici, lider DPS-a odgovara odrično. 

"Nije bilo tekućih političkih tema i to me raduje. Ove politički rialiti teme koje se serviraju društvu ne mogu da zaokupe pažnju ozbiljne političke strukture. Mi smo uvijek bili stožer okupljanja svih partija za koje smo vjerovali da su državno odgovorne. Tako je izgledalo i sa Crnogorskom, ali nijesu ni prvi ni poslednji koji su u kratkom vremenu promijenili kurs. Srećan put svakome ko napušta brod crnogorskih nacionalnih interesa", rekao je on. 

Nakon poziva da bi trebalo da okupi "zdravo tkivo DPS-a", zamjenik predsjednika te partije i premijer Duško Marković kazao je da je cijela partija zdravo političko biće.

"Ovo je partija koja je Crnoj Gori obezbjedila novi razvoj i prosperitet. Ovdje se veoma komforno osjećam. Besmislene poruke nijesu zabranjene, ali me ne dotiču. Sa Đukanovićem imam redovnu komunikaciju koja se tiče naše politike.

Vlada se uvijek blagovremeno odredila na svaki atak prema njemu lično. Volio bih da naša partija traje toliko dugo i bude uspješna kao što je odnos mene i Đukanovića", kaže on.

Novinari su ga pitali i dali je zacementirana priča o tehničkoj Vladi. 

"Znate da se vlade konstituišu nakon izbora. Pratimo prigovore na našu politiku i kao odgovorna Vlada svkog dana reagujemo na prigovore i usmjeravamo aktivnosti u tom smislu. Tehnička Vlada je neprihvatljiva u ovom trenutku. Članica smo NATO-a koja suštinski doprinosi ciljevima globalne stabilnosti. U evropskoj integraciji radimo odličan posao i Crna Gora je predvodnik u tom procesu", kazao je Marković za Antenu M.

Đukanović je kazao da od starta takve zahtjeve smatra nedemokratskim. 

"Prvi je da se takvim zahtjevima pokušava prekrojiti izborna volja građana. Drugo pokušava se to ishodovati ultimatumima. To je neka vrsta reketa uspostavljenog državi. Na balkanskoj sceni se rvaju dvije politike jedna da usvoji evropske vrijednosti druga da konzervira to stanje. Ne samo u Crnoj Gori ta logika reketa počinje da bude ideja vodilja naših političkih protivnika. Kad bi pristali na prelaznu vladu njihov životni cilj bi bio postignut. Pristajemo da razgovaramo o stalnom unapređenju izbornog zakonodavstva, ali ne pristajemo zbog nečije želje za vlast da se povučemo", kaže Đukanović. 

On smatra da je problem "što imamo političku i parapolitičku scenu". 

"Među ovima koji traže naše ostavke su prvo razredni parapolitički faktori. U toj priči je zapravo posustao optimizam političkih konkurenata da nas pobjede na izborima i to me nervira jer bi bolje bilo da imamo zdraviju konkurenciju. Izbori manje više protiču rutinski a nakon toga se kreće u afere i stvaranjem atmosfere za vaninstitucionalnu promjenu vlasti. Oni su godinama proizvodili svoje političke favorite sa željom da na taj način iskreiraju novu političku snagu koja bi pobijedila DPS ali je sve manje nada da to može da se desi. Neozbilljno je sve sto predlažu. Nema tu originalnog pristupa u riješavanju problema i ja to tako vidim. Od raspada DPS nema ništa", poručuje Đukanović. 

Novinari su Markovića pitali i u vezi sa vrtićem u Baru.

"Gradnja vrtića je zasnovana na urbanističkom planu grada Bara. Dobijena je građevinska dozvola, obezbijeđena su sredstva i tu nezakonitosti nema. Živio sam u uvjerenju da tamo ne može biti problema nego da su u pitanju nesporazumi. Rekao sam da nećemo raditi ovako važne projekte uz otpor. Odustaćemo a sa rukovodstvom tražiti novo rješenje. Već danas se kreće u novu proceduru pronalaska nove lokacije. Građanima Bara kažem da novca imamo za izgradnju samo treba lokacija da se odredi. Odgovornosti nema niti će je biti", kaže Marković. 

Novinare je zanimalo kako Đukanović doživljava građanske proteste i zahtjev za njegovom ostavkom, te na koji način je vratio dug za revolving kartice. 

"Građanski protesti su legitiman vid izražavanja. Važno je da u tim prlikama ne budimo nasilni jer onda rizikujemo da se sukobimo sa državom. Izbore u ovoj zemlji treba da radimo u skladu sa demokratskim pravilima a sve drugo što predlažu građani sto vodi ka unapređenju kvaliteta života vrlo odgovorno ćemo se ponijeti. Dug na kartici je vraćen od strane mog sina sa regularnog računa. ASK sam prethodno konsultovao da li je to smetnja. Dobio sam odgovor da to tako može da se uradi. Najregularnije je plaćen navodni dug a sudski postupak će dokazati da li je tog duga bilo", kazao je šef države i predsjednik DPS-a. 

Upitan da li će organizatore protesta zvati na sastanak Đukanović je odgovorio.

"Ukoliko bude interesovanja mi prihvatamo svaku zdravu inicijativu dijaloga". 

Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.