Cilj izgradnja savremene saobraćajne infrastrukture od juga do sjevera
Foto: MSP

Predstavnici MMF-a pozdravili razvojne projekte Vlade

Cilj izgradnja savremene saobraćajne infrastrukture od juga do sjevera

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda sastali su se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi razgovarali o autoputu Bar-Boljare i ostalim prioritetnim infrastrukturnim saobraćajnim projektima i planu za koncesiju aerodroma.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je prilikom susreta sa novim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, Srikant Seshadri-jem, koji boravi u posjeti našoj zemlji sa svojim timom saradnika u okviru MMF Staff Misije, istakao da u oblasti saobraćaja uvijek ima mnogo tema za razgovor.

Vlada Crne Gore trenutno realizuje razvojne kapitalne projekte, ali uporedo stvara pretpostavke i planove koje imaju za cilj izgradnju savremene saobraćajne infrastrukture od juga do sjevera države. 

Kada je riječ o projektu autoput Bar -Boljare, Nurković je upoznao članove Misije sa trenutnom dinamikom izvođenja radova na priortetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo. 

“Intezitet izvođenja radova u poslednje dvije godine je pojačan, što uprkos naporima izvođača i države ipak nije dovoljno da se ispoštuje rok završetka. U svakom slučaju kvalitet izvedenih radova je od početka realizacije ovog kompleksnog projekta bio prioritet za Vladu kao investitora i tako će biti do kraja izgradnje”, rekao je Nurković 

On je naglasio da će ova godina biti veoma dinamična kada je u pitanju prioritetna dionica. 

"Naši planovi se ne zaustavljaju prioritetnoj dionici, već uporedo stvaramo pretpostavke za realizaciju naredne, a to je Mateševo - Andrijevica, pa je kvalitetna planska dokumentacija ključna za dalje aktivnosti. Fokus ove vlade je razvoj sjevera Crne Gore, a kao preduslov za to neophodna je kvalitetna mreža puteva, međutim ne zanemarujemo ni projekte u centralnom i južnom dijelu države”, kazao je ministar. 

U tom smislu Nurković je predstavio aktivnosti koje ministarstvo preduzima kada su u pitanju veliki projekti poput zaobilaznice Budva, izgradnja bulevara Jaz - Tivat, most Verige.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelom procesu koncesije nad crnogosrkim aerodromima. 

"Prepoznali smo da naše vazdušne luke mogu biti prepreka ubrzanom razvoju turističke privrede, koncipirali smo koncesioni akt, postoji veliko interesovanje investitora iz cijelog svijeta i očekujemo dobre i kvalitetne ponude" , pojasnio je ministar.

Predstavnici Misije MMF-a su pozdravili razvojne projekte koje Vlada namjerava da realizuje, ističući da se pažljivo moramo baviti modelima finansiranja vodeći računa o javnim finansijama.

"Naše međunarodno iskustvo u oblasti privatno javnog partnerstva može biti korisno, poznati su benefiti ovog modela finansiranja, ali postoje i rizici koji se moraju predvidjeti", istakli su. 

Nurković je naveo da je cilj Vlade i resornog ministarstva u oblasti saobraćaja savremena infrastruktura od sjevera do juga države, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je izgradnja ski centara i smještanjih kapaciteta na sjeveru u fokusu rada ove Vlade.

"Na jugu države već je izgrađeno mnogo i grade se I dalje moderni turistički kompleksi”, zaključio je Nurković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.