Crna Gora fokusirana na razvoj turizma i „plavi rast''

Poruke iz Brisela

Crna Gora fokusirana na razvoj turizma i „plavi rast''

Crna Gora je, tokom svog predsjedavanja Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), posvećena i značajno doprinosi promovisanju razvoja turizma i oblasti plavog rasta, koji predstavljaju važan faktor za sveukupan napredak Jadransko-jonskog regiona, poručeno je na sastanku Upravnog odbora EUSAIR-a.

Deveti sastanak UO EUISAR-a, kojim su predsjedavale generalna direktorica za EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EUSAIR nacionalna kordinatorka, Jelena Burzan, i zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka i EUSAIR nacionala koordinatorka za EU fondove u Kancelariji za evropske integracije, Ivana Glišević Đurović, održan je u Briselu 20-21. februara 2019.

To je drugi sastanak UO EUISAR-a, koji je organizovan u okviru jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja, na kojem su, pored predstavnika Crne Gore, učestvovali i predstavnici ostalih zemalja članica - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije. Oni su razgovarali o predstojećim aktivnostima, EUISAR forumu koji će u maju biti održan u Budvi, a definisali su i naredne korake u cilju pripreme za narednu finansijsku perspektivu (2021-2027) i daljeg i uspješnijeg sprovođenja EUSAIR-a.

„Učešće u sprovodjenju EUSAIR-a, a koje pociva na pristupu medjusektorskog upravljanja, predstavlja značajnu podršku procesu evropske integracije i pored ostalog omogućava i zemljama Zapadnog Balkana da blisko sarađuju sa državama članicama EU u definisanju prioriteta koji su od znacaja za cijelu Jadransko-jonsku makroregiju“, rekla je Burzan.

Dz7XSLJX4AA2ewQ

„Crna Gora, kao prva predsjedavajuća zemlja koja nije članica EU, namjerava i dalje da sprovodi dugoročne ciljeve EUSAIR-a. Tokom predsjedavanja smo fokusirani na promociju plavog rasta i razvoj turizma, imajući u vidu znacaj ovih sektora za ukupan ekonomski prosperitet Jadransko-jonskog regiona“, navela je Burzan.

Zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka podsjetila da je Strategija EU za Jadransko – jonski region usvojena 2014. godine i naglasila znacaj daljeg uskladjivanja prioriteta i ciljeva EUSAIR-a sa najvaznijim dokumentima kojima ce se definisati prioriteti finansiranja u narednoj finansijskoj perspektivi (2021-2027). 

„Naša namjera je da, nakon 2020. godine, EUSAIR bude zamišljen kao široka i snažna regionalna razvojna strategija, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU. Uvjeravam vas da će Crna Gora biti siguran i pouzdan partner svima vama u budućim aktivnostima EUSAIR-a, sa ciljem daljeg razvoja našeg regiona“, zaključila je ona.

Sastanku je prethodio sastanak visokih zvaničnika za makreoregionalne strategije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.