Hrvatska predsjednica platila pregled u privatnoj klinici 830 eura
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica platila pregled u privatnoj klinici 830 eura

Hrvatska predsjednica je pregled u jednoj zagrebačkoj privatnoj poliklinici platila 6.160 kuna (oko 830 eura), a u tu cijenu je uključen i popust od 20 odsto.

Redovna cijena MR skrininga cijelog tijela koji je Kolinda Grabar Kitarović obavila 15. februara iznosi 7.700 kuna (oko 1.000 eura), stoji na računu koji je dostavljen T portalu.

Taj portal je od Kancelarije hrvatske predsjednice tražio podatak koliko je Grabar Kitarovićevu koštao taj pregled koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Postavili su i pitanje zašto je pregled obavila u privatnoj poliklinici, a ne u državnoj bolnici i da li ga je platila svojim novcem. 

Iz Kancelarije hrvatske predsjednice je stigao odgovor da je Grabar Kitarovićeva račun platila sama, ali je iz njene službe za odnose s javnošću rečeno da nemaju saznanja o iznosu obavljene usluge. Kako se navodi, tek na insistiranje portala, otkrivena je suma na računu za pregled. 

Pregled je obavljen u poliklinici Radiohirurgija Zagreb, za koju se navodi da je jedna od najsavremenijih poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom, radiohirurgijom i hemoterapijom na području jugoistočne Evrope. Tu polikliniku je prije dvije godine lično Grabar Kitarovićeva otvorila. 

Kao razlog zašto je odabrala baš tu kliniku, iz Kancelarije hrvatske predsjednice objasnili su da je prim. dr Dragan Švarc dugogodišnji ljekar kod kojeg je Grabar Kitarovićeva išla na preventivne preglede. 

Doktor je u međuvremenu prešao da radi u privatnu kliniku, pa je Grabar Kitarovićeva ove godine preventivni pregled, magnetsku rezonancu dojki i unutrašnih organa obavila u poliklinici Radiohirurgija. 

Ta klinika, kako se navodi, ima uređaj najnovije generacije za navedeni pregled. 

Portparolka hrvatske predsjednice Ivana Crnić je prije dva dana izjavila da je Grabar Kitarovićeva sredinom januara više puta bila na infuziji u Kliničko-bolničkom centru Sestre milosrdnice i da je bila na pregledu u privatnoj klinici Radiohirurgija Zagreb. 

Ona je za zagrebački "Večernji list" rekla da je Grabar Kitarovićeva primala infuziju da bi "pod virozom mogla da obavlja posao i otputuje u zvaničnu posjetu Turskoj". Kada se radi o pregledu u privatnoj klinici koja je specijalizovana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiohirurgijom, Crnićeva je navela da je predsjednica obavila redovne i preventivne preglede. 

Kako se navodi, u Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.