Završeno 3D geofizičko snimanje podmorja
Foto: Uprava za ugljovodonike

Nema promjena koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj na biodiverzitet

Završeno 3D geofizičko snimanje podmorja

3D geofizičko snimanje površine blokova 30 i 26 završeno je sinoć, 18. februara u 22 sati i 30 minuta, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Kako se ističe snimanje podmorja na ovim blokovima trajalo je 9 dana rada i završeno je bez zastoja u radu.

"Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine su sprovedene u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Ramform Titan u periodu prikupljanja 3D geofizičkih podataka (10.-18. februar) nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora. Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u “sigurnosnoj” zoni", saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Podsjećamo,3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26 počelo je 10. februara u 00:30 i trajalo je 9 dana rada. Istraživanje na blokovima 30 i 26 vršila je norveška kompanija PGS.

3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je Radnim programom Ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean. Ove istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za Prvi istražni period.

"U narednom periodu slijedi obrada prikupljenih podataka, što će u konačnom rezultirati njihovom interpretacijom i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.