Đoković četvrti put najbolji sportista svijeta (VIDEO)
Novak Đoković

Đoković četvrti put najbolji sportista svijeta (VIDEO)

Novak Đoković po četvrti put je proglašen najboljim sportistom planete u izboru akademije Laureus.

Najbolji teniser planete se tako pridružio sprinteru Juseinu Boltu, koji takođe ima četiri nagrade, a približio se Rodžeru Federeru pored čijeg imena stoji pet nagrada.

Đoković je bio najbolji 2012, 2015. i 2016. godine. Nagrada se dodjeljuje od 2001. godine. Srpskom teniseru je nagradu uručila Monika Seleš.

"Moji teniski snovi su počeli s tobom. Jelena Genčić je radila s tobom, toliko je uticala na mene. Znam sve o tebi i tvojoj karijeri", poručio je Đoković Moniki Seleš.

"Svi sportisti koji su pričali večeras i stajali na ovom podijumu prije mene pokazuju važnost borbenosti i istrajnosti – snagu duha koju sport iznosi na površinu", rekao je Đoković, istakavši da je pomišljao da ostavi tenis, naglasivši da nagrada koju prima predstavlja i tu "borbu sa samim sobom".

11041875105c6b1ed0c3df9074298638w640

Foto: Getty Images

Novak je 2018. godine osvojio Vimbldon i Ju-Es open, ali i turnir u Sinsinatiju, čime je postao prvi teniser u istoriji koji u svom vlasništvu ima svih devet turnira iz masters serije.

Ove godine su među nominovanima još bili Luka Modrić, Kilijan Mbape, Lebron Džejms, Luis Hamilton i Elijud Kipčogi.

"Sport govori univerzalnim jezikom i ima moć da promijeni svijet, da promijeni živote mladih ljudi. Laureus fondacija se upravo time bavi, ona pomaže obespravljenim mladim ljudima koji pokušavaju da pronađu svoje mjesto i svoj smisao. Mladi se identifikuju sa omiljenim sportistima", rekao je Đoković uoči početka ceremonije.

Nagrada za najbolju ekipu pripala je fudbalskoj reprezentaciji Francuske, šampiona svijeta iz Rusije. Na podijum se, kao predstavnik "trikolora", popeo selektor Didije Dešam.

H0gk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpZN01EQV8vYjUyZmE5MDUwODU5YzVlMmU5MGFmNDg4MDY0MWU2ZGMuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Didije Dešem, foto: Getty Images

Priznanje za najveće dostignuće pripalo je maratoncu Elijudu Kipčogeu, koji je za 78 sekundi popravio svetski rekord u maratonu.

Nekadašnji trener Arsenala Arsen Venger dobio je nagradu za životno djelo.

Simon Bajls, američka gimnastičarka, proglašena je za najbolju sportistkinju svijeta.

 

RTS/Blic

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.