Katnić: Knežević Crnu Goru oštetio za desetine miliona eura, uhapšen interni revizor Atlas banke
Milivoje Katnić, foto: Youtube

Katnić: Knežević Crnu Goru oštetio za desetine miliona eura, uhapšen interni revizor Atlas banke

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je odbjegli biznismen Duško Knežević osumnjičen da je preko više lica i u više krivičnih djela, Crnu Goru oštetio za desetine miliona eura. On je saopštio i da je danas priveden interni revizor Atlas banke.

Katnić je, gostujući na TV Prva, poručio da će državi biti vraćena u aferi Atlas stečena protivpravno stečena imovinska korist.

Katnić je saopštio da je danas uhapšen jedan interni revizor Atlas banke, koji je ustanovio nepravilnosti, ali je izvještaj koristio samo za internu upotrebu, jer da je bio javan, dokazao bi da su radili nezakonito.

On tvrdi da je pred parlamentarne izbore u oktobru 2016. nelegalno ušlo oko 15 miliona dolara.

Tužilaštvo je, kako navodi, došlo do saznanja da je odbjegli biznismen Duško Knežević u Podgorici stvorio više kriminalnih organizacija, radi vršenja raznih krivičnih djela. Vršena je utaja poreza i pranje novca u višemilionskim iznosima, navodi GST.

Ovim poslovima je, kako tvrdi, izgubljeno oko 120 miliona eura, koje su morale biti uplaćene u budžet.

"Postoji osnovana sumnja da je organizator formirao kriminalnu grupu za vršenje ovih krivičnih djela, a na način da se utaji porez, kako bi određena fizička lica podizali kredite od 500 hiljada i više eura i nikad ih nijesu vraćali", rekao je Katnić u emisiji "Ukrštene riječi". 

On tvrdi da su IBM i Atlas banka korišćeni kao privredni subjekti za vršenje tih krivičnih djela. U tim poslovima, Knežević ih je oštetio za oko 15 miliona eura, koje je dobio na ruke, navodi Katnić. 

Iz tih banaka je iznešeno oko 60 miliona eura, a one su kao garanciju dobile imovinu koja vrijedi znatno manje, kaže GST.

Za Kneževićem je, podsjeća, raspisana nacionalna potjernica, a Crna Gora je uputila zahtjev Lionu da se za njim raspiše Internacionalna potjerinica.

Postupak protiv vozača Atlas grupe nema veze sa postupkom u kojem je Duško Knežević prvoosumnjičeni, kaže Katnić.

On je saopštio da je visoki funkcioner DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović osumnjičen za pomaganje u pranju 47.500 eura.

"Mi imamo osnovanu sumnju u pranje toliko novca, a ukoliko nađemo dokaze da je suma veća, proširićemo istragu", rekao je Katnić.

Katnić je kazao i da tužilaštvo nema nikakvih sumnji da je vila na Gorici povezana sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

GST je saopštio da je tužilaštvo, u slučaju Slavoljuba Stijepovića, izuzelo dokumentaciju iz opštinskog odbora DPS-a Zeta, a takođe i saslušalo 21 osobu. 

Tužilaštvo je, u ovoj godini, podiglo 25 optužnica protiv 13 organizovanih kriminalnih grupa i svaka optužnica je potvrđena, navodi Katnić.

Nema mjesta optužbama da tužilaštvo postupa selektivno, tvrdi Katnić, podsjećajući da su po njegovima nalozima privođeni i bivši predsjednik državne zajednice SiCG Svetozar Marović, više predsjednika opština i druge osobe za koje je utvrđeno da su kršili zakon.

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.