Koprivica o nastupu u bjelopoljskom zatvoru: Mirno spavaj nano, sve je zaključano
Sa nastupa

Humor i pjesma

Koprivica o nastupu u bjelopoljskom zatvoru: Mirno spavaj nano, sve je zaključano

Da je po poznatoj narodskoj „i zatvor za ljude“, ali i da se u zatvoru mogu ljudski organizovati kulturni sadržaji, pokazao je i moj nastup povodom novogodišnjih praznika u Zatvoru Bijelo Polje, saopštio je prof. dr Dragan Koprivica.

Zatvorenici u Bijelom Polju i u Spužu su imali priliku da uživaju u pozorišnoj predstavi i dva koncerta sa humorističnim sadržajima, što je u dogovoru sa nadležnima, organizovao Koprivica.

Nastup u bjelopoljskom zatvoru realizovan je preko Ministarstva pravde i direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija, Nataše Radonjić, i načelnice zatvora u Bijelom Polju, Vesne Pavićević, koja je preuzela kompletnu realizaciju humorističko-muzičkog nastupa.         

"Čitalac, koji ne poznaje zatvorsku atmosferu, vjerovatno se pita kakva je atmosfera u ustanovi tog tipa, uz takvu vrstu gledalaca. S obzirom da mi nastupi ovoga tipa nijesu novina, ističem da se ponašanje prisutnih apsolutno ni u čemu ne razlikuje od gledalaca van zatvora u bilo kojoj muzičkoj dvorani. Zato po korektnom i spontanom ponašanju zatvorenika u zatvoru Bijelo Polje skoro da ne možete povjerovati da ste u ustanovi toga tipa", naveo je Koprivica.

Nakon prijema kod načelnice Pavićević susreo se, dodaje, sa oko sto zatvorenika u  prostoriji adaptiranoj za kulturne sadržaje, a nakon kraće suzdržanosti je ubrzo zavladalo takvo raspoloženje da su zatvorenici bar na sat vremena zaboravljali gdje su, smijali se humorističkim aforizmima mentalitetskog tipa, i potom sa njim pjevali uz aplauze.

"Kao prethodno i u ZIKS-u u Spužu, i oko stotinu zatvorenika u bjelopoljskom zatvoru bili su vrlo voljni da čitam svoje aforizme i na zatvorske teme, i srdačno se smijali, posebno na aforizam-čestitku: „Svom upravniku zatvora zatvorenici žele ugodno i mirno veče, uz narodnu pjesmu Mirno spavaj, nano, sve je zaključano.“ Posebno su sa mnom spontano pjevali neke nove hitove folk-muzike, pa je atmosfera bila skoro nestvarna za zatvorske uslove.Kuriozitet nastupa bio je i u tome što su među prisutnima sjedjela, kako mi je rečeno, i dvojica zavađenih sugrađana, a ovog puta su se po prvi put u zatvoru našli na jednom istom mjestu, i pjevali sa svima ostalima! Tako sam i na djelu imao priliku da se uvjerim kako dobra šala i pjesma zbližavaju ljude.", naglasio je Koprivica.

S obzirom na uvijek osjetljivu atmosferu u zatvorima bilo koje države, smatra da bi Ministarstvo kulture Crne Gore moralo konačno ispraviti svoj očigledan propust, i za redovne programe u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju sačiniti plan aktivnosti.

"Time se ovakvi i slični kulturni sadržaji ne bi dešavali tek pojedinačnim povodima i na inicijativu lica, voljnih da daju svoj mali doprinos. Uvjeren sam da bi se jedan broj crnogorskih, a i umjetnika sa strane, rado odazvao na ove pozive, te bi njihovi nastupi predstavljali vidan doprinos humanizaciji života i rada lica na izdržavanju kazne zatvorom. I da bi u takvim sredinama bilo možda manje tenzija, pa i nemilih incidenata", smatra on.

Naglašava da se lica na izdržavanju kazne zatvorom ne smiju osjetiti kao odbačena, a za dobre kulturne akcije potrebno je, kao što se vidi, tako malo da se uradi tako mnogo.

"Proces resocijalizacije zatvorenika i na ovaj način bio bi unaprijeđen, i iskazala se veća pažnja društva prema njihovom statusu. Ovakve inicijative su i u duhu evropskih agendi o humanizaciji sadržaja u zatvorima kroz dodatno osmišljavanje života i rada zatvorenih lica, pa mogu doprinijeti stvaranju boljeg imidža naše zemlje u svjetlu podnesenih izvještaja o ovim programima.Time se neposredno utiče na poboljšanje cjelokupne atmosfere u zatvorskim uslovima, manji broj ekscesa, bolju komunikaciju među zatvorenicima i zatvorskim osobljem, uz stvaranje pretpostavki za bolje uključivanje zatvorenika u društvene tokove nakon izlaska iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Na kraju, samo mogu da se još jednom i sa svoje strane zahvalim kompletnoj Upravi zatvora Bijelo Polje, i načelnici Vesni Pavićević, na korektnom prijemu i ukupnoj kulturnoj akciji izvedenoj bez i jedne greške", zaključio je u saopštenju Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.