U Podgorici otvorena Srpska kuća: Izgradnju vrijednu 3,4 miliona eura finansirala Vlada Srbije
Foto: Anadolija

Njegovaće se kulturna baština i naslijeđe srpskog naroda

U Podgorici otvorena Srpska kuća: Izgradnju vrijednu 3,4 miliona eura finansirala Vlada Srbije

Srpska kuća, zgrada u kojoj će biti smještene brojne institucije koje se bave očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, otvorena je danas u Podgorici.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali brojni građani kao i predstavnici srpskog naroda, Srpsku kuću su svečano otvorili Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, i Emilo Labudović, direktor ove institucije. 

2019021523496252241710288Web

Foto:AA

Srpska kuća biće sjedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda. U njoj će biti smješteni Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savjet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar i druge ustanove. 

2019021523496252241710290Web

Selaković, foto:AA

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetske rezerve oko 3,4 miliona eura za gradnju Srpske kuće u Podgorici. 

Nikola Selaković je ocijenio da je otvaranje Srpske kuće poseban događaj za cijelo srpstvo. 

"Ovo je zamišljeno da bude Srpska kuća svih. Mogla se ova kuća zvati i crnogorska. U Crnoj Gori nikada ništa nije bilo bliže od srpskog i crnogorskog. Oduvijek je Crna Gora bila jedna, čak i onda kada je nije bilo. Ova kuća nije gost u svojoj zemlji. Ništa ova kuća ne može uzeti Crnoj Gori koliko želi da je obogati. U ovoj kući je zamišljeno da stanuje duh univerzalnosti i dijaloga", poručio je Selaković. 

2019021523496252241710289Web

Labudović, foto:AA

Emilo Labudović, direktor Srpske kuće u Crnoj Gori, kazao je da je Srpska kuća trebala biti otvorena prije dvije godine. 

"Ovo je jedan od najljepših poslovnih prostora u Podgorici, hvala Aleksandru Vučiću na pomoći. Zato što je srpska, ova institucija dijeli sudbinu srprskog naroda", rekao je Labudović. 

Ceremoniji otvaranja Srpske kuće prisustvovali su ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.