U Srbiji produžen raspust zbog gripa
Foto: Ilustracija

Smanjiće se broj oboljelih

U Srbiji produžen raspust zbog gripa

Vlada Srbije odlučila je danas da produži zimski raspust za osnovce i srednjoškolce još nedjelju dana, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa.

Raspust je produžen na prijedlog Ministarstva zdravlja, jer se očekuje da će produžetak raspusta značajno uticati na smanjenje obolijevanja od gripa, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i rastući trend oboljenja.

U Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da se nalaze na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, a da djeca u uzrastu do 15 godina najčešće obolijevaju od bolesti sličnih gripu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa oboljelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

"Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti-dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respitratora, dovoljno lijeka tamiflu", pojasnio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.