Otvoren Centar kompetencija Podgorica: Pružaće podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća
Foto: PG Biro

U okviru programa obilježavanja Dana oslobođenja Podgorice

Otvoren Centar kompetencija Podgorica: Pružaće podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća

U okviru programa obilježavanja Dana oslobođenja Podgorice, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović svečano su otvorili Centar kompetencija Podgorica.

Uspostavljanje Centra jedna je od aktivnosti prekograničnog projekta “competenceNET” čiji je UPCG partner u Crnoj Gori, a sprovodi se u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

“Ovo je lijepi način na koji obilježavamo naš praznik i veoma sam zadovoljan što smo za relativno kratko vrijeme zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Unije poslodavaca uspjeli da privedemo namjeni jedan ovakav objekat u centru grada, koji će služiti za obuke, treninge, organizaciju seminara, a sve u cilju ublažavanja posljedica jednog ozbiljnog problema sa kojim se i dalje suočavamo, a to je problem nedovoljne zapošljenosti u glavnom gardu – prije svega mladih, potom i žena, pripadnika romske populacije, i tako redom. Na ovaj način Glavni grad pokazuje veoma odgovoran odnos prema tom pitanju i demonstrira spremnost da se u kontinuitetu bavi poboljšanjem uslova života u Podgorici”, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na svečanom otvaranju Centra za kompetencije.

001171030x688

Vuković, foto: PG Biro

Predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović zahvalila je gradonačelniku Podgorice za saradnju i podršku Glavnog grada pri uspostavljanju Centra.

“Četvrta industrijska revolucija kreira nove okvire koji traže da se brzo prilagodimo i priključimo na globalno tržište. Centar kompetencija Podgorica primjer je djelovanja kojim UPCG odgovara na izazove te vrste, što potvrđuje i vrijedna oprema obezbijeđena u okviru projekta “competenceNET” koja, između ostalog, uključuje: digitalnu kameru, dvadeset desktop računara, pet 3D štampača, pametnu tablu. Vjerujem da će vrijeme pred nama potvrditi efekte takvog ulaganja, a time i doprinos projektnih partnera iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske procesima stvaranja poslovnog ambijenta koji podstiče preduzetničku klimu, pomaže razvoj održivih preduzeća, konkurentnost i ekonomski napredak naše i država regiona", istakla je Vuksanović.

004111030x688

Vuksanović, foto:PG Biro

Kako je saopšteno iz PG Biroa i Unije preduzetnika Crne Gore, danas otvoreni Centar kompetencija Podgorica pružaće podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), kroz aktivnosti koje uključuju organizaciju obuka i mentorskih programa za MMSP i nezaposlene mlade osobe u oblasti razvoja poslovnih kompetencija, te uvođenja novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje (putem pametnih programa saradnje).

01241030x744

Foto: PG Biro

Na taj način, Centar će kako se dodaje, pomoći jačanju preduzetništva i malog i srednjeg biznisa, a kod mladih osoba podstaći kreativan prisup razvoju poslovnih ideja.

"Jedna od prednosti saradnje partnera prekograničnog regiona ogleda se u tome što će Centar kompetencija Podgorica dijeliti svoje usluge sa centrima koji su prethodno uspostavljeni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, takođe u okviru projekta “competenceNET”. To znači da će korisnici podgoričkog Centra biti u prilici da, putem webinara i mobilne aplikacije, pristupe i dodatnim, specijalizovanim uslugama koje nude ostali projektni centri. Uz priliku za razvoj specifičnih znanja i vještina, navedeno će omogućiti da se MMSP iz Podgorice i zemalja regiona snažnije povežu, a time i otpočnu buduću poslovnu saradnju", saopšteno je.

00981030x688

Foto: PG Biro

Djelovanje Centra kompetencija Podgorica zasnovano je kako se pojašnjava na saradnji privatnog, javnog i naučno-istraživačkog sektora, što je okvir koji će u narednom periodu biti dodatno razvijan i u Crnoj Gori i u ostalim zemljama EU finansiranog prekograničnog projekta “competenceNET”.

Projekat „competenceNET“ – “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“ implementira Razvojna agencija Žepče (RAŽ) iz Bosne i Hercegovine, kao vodeći partner, sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), i opštinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan budžet iznosi 670.619,24 EUR, od čega EU finansira 85%, a 15% sufinansiraju projektni partneri. Cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (HR) i Podgorici, primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti MSP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.